Шуслерови соли

 под формата на крем

Шуслеровите соли са познати под формата на таблетки, капки и прахчета. Но те се предлагат и като кремове, гелове и лосиони за локално приложение. В някои случаи се препоръчва едновременната им употреба през устата и външно, но приложението им самостоятелно също води до добри резултати.

Какво представляват шуслеровите соли?

Това са силно разредени соли на определени, важни за живота елементи – калций, желязо, калий, магнезий, натрий, фосфор, силиций. Според създателя им, д-р Шуслер, болестите и неблагополучията със здравето се дължат на дисбаланса им в клетките. При това дисбалансът може да се дължи не само на недостига им в организма, а и на неспособността на клетките да ги оползотворят. Шуслеровите соли играят ролята на биохимични функционални агенти, които не просто внасят необходимите вещества в тялото, но стимулират клетките да възстановяват баланса си, като с това възстановяват здравето на целия организъм.

Въпреки че според д-р Шуслер неговите продукти не са хомеопатични, активното вещество в шуслеровите соли е разредено според разпоредбите на Хомеопатичната фармакопея. Ще рече – на първия етап към една част минерална сол се добавят 9 части разредител (примерно лактоза). После се взема една десета част от получената субстанция и към нея се добавят нови 9 части разредител. След второто разреждане солта е с потенция D2. След третото – с D3, след шестото – с D6 и т. н. Според създателя им, д-р Шуслер, това позволява те да бъдат усвоени бързо от клетките, без да преминават през храносмилателния тракт. Той изготвял своите продукти в 6та потентност, а номера 1, 3 и 11 – в 12та.

Шуслеровите соли като кремове (мехлеми, мази) и лосиони

Като кремове те се предлагат още от 1923 година. Днес като мехлеми можете да си осигурите всички дванадесет шуслерови соли – обичайно с потентност D4. Само някои от тях се срещат като лосиони и гелове. Имат добра ефективност. Могат да се прилагат дори под слънцезащитни продукти, под обичайната козметика и под грима. Много полезни са при различни дерматологични проблеми и заболявания.

Основното им предимство е, че локалната им употреба носи по-бърз резултат от този на формите, приемани през устата. Намазват се тънко или се нанасят и се втриват добре с нежен масаж в проблемната зона. Попиват бързо и не е нужно да изчаквате. При необходимост можете да ги смесвате или да ги използвате заедно. Препоръчва се нанасянето им от веднъж до три пъти дневно. Дозировката зависи от възрастта на пациента, както и от потентността на формулата. В някои случаи е добре шуслеровите соли под формата на крем да се прилагат в комбинация със съответните таблетки (капки, прахчета).

Съчетанието между крем №1, Калциев флуоратум и крем №11 Силицея се препоръчва като чудесно средство за ежедневна грижа за кожата на лицето и тялото. Особено добре действа при суха кожа, има стягащ ефект и забавя формирането на бръчки. Използвайте го и като крем за ръце.

Възможно е мехлемите, лосионите и геловете да съдържат и някои допълнителни съставки според различните производители.

При наличие на алергии и непоносимости най-добре се консултирайте предварително с лекаря си.

Прочетете още:
Шуслерови соли

„Шуслерови соли – полезни ли са за деца“

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top