Шишета за хранене

- как да ги изберем. С какво да се съобразите ..

Вероятно сте в трескаво очакване на малкия човек. Подготвили сте всичко. Остават само още някои неша. Въпреки че има време, а и смятате да кърмите, проучвате какви шишета да купите за вашето бебче. Три са най-важните компоненти, с които трябва да се съобразите:

Материал, от който са направени шишетата

На пазара ще намерите стъклени и пластмасови шишета. Помислете си за недостатъците и предимствата и на двата вида.

Стъклените шишета за хранене на бебета са от закалено стъкло. Те няма да се счупят, ако изсипете в тях нещо горещо. От друга страна – ако вашето съкровище метне стъклената бутилка на земята (което с времето е много вероятно), тя ще се счупи.

Но пък се поддържа лесно. Измиват се бързо и по тях не остава никаква следа от сок или чай. Трудно се надраскват и не помътняват. Само че са тежки.

Пластмасовите шишета са чудесни. Те са леки и няма никакво значение колко пъти хлапето ви ще захвърли шишето на пода. То няма да се счупи. Притесняват ви две неща. Първото е, че с времето тези шишета помътняват, по тях остава оцветяване от сок и чай, което не можете да измиете. Второто е, че са пластмасови. Притеснявате се да не навредите на своето съкровище. На пазара се предлагат пластмасови шишета, направени от устойчив поликарбонат или полипропилен, без съдържание на бисфенол-А.

Бебешко шишеФорма на шишетата

Разнообразието е голямо, но повечето форми са подходящи за бебета на различна възраст и имат различни функции:

– Традиционни бутилки с тесни гърла. Те са удобни за държане и можете да ги ползвате за всичко – мляко, супа, сок. Задължително е да имате такова шише.

– Шише с широко гърло. То се използва най-често с биберон антиколики, благодарение на който бебето поглъща по-малко въздух с храната.

– Шишета със странни форми, например с дупка по средата. Тези шишета са направени от пластмаса и целта им е да научат детето да си държи бутилката и да се храни само. Както се досещате, те са подходящи за деца над една година.

– Шишета антиколики. Те са пластмасови, без бисфенол – А, и са оборудвани със специални системи за вентилиране на въздуха. Формата им обикновено приляга добре на ръката.

Обем на шишето

Задължително всяко шише има скала за измерване. Препоръчваме ви в началото да се спрете на по-малки шишета – от 80 до 120 мл. Те са достатъчни, за да нахраните своето двумесечно бебче. Когато наближи една годинка, сменете малките шишета с такива от 250 мл.

Към деветия – десетия месец бебокът ви вече ще настоява сам да държи шишето. Чудесно, нали? Най-добре да е купите подвижни дръжки, които да прикрепвате към и които ще са подходящи за малките ръчки на порастналото човече.

Имате отправната информация, най-добре е сами да прецените кои шишета ще са подходящи за вашето съкровище. И не се притеснявайте, сигурни сме, че ще изберете най-доброто за него.

Прочети още:

 

6 мита за храненето на бебето 

DHA и АРА в адаптирани млека
Нужен ли ни е бебефон 
 
 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top