Шизандра (Schisandra)

– какво е това?

Знаете ли какво е шизандра? А китайски лимонник? Това са двете имена на храстовидно растение, чиито плодове съдържат множество полезни вещества и още от древността се използват в китайската медицина. В наши дни изследванията какво въздействие оказва шизандрата върху организма все още продължават, но ето какво са открили учените до момента.
 
Общто влияние на шизандра върху организма е повече от добро. Приемането й стимулира имунната система, помага ви да се справите с последиците от стреса, увеличава енергията, физическата сила и издръжливостта.
 
Според китайската медицина шизандра е отлично средство за борба с преждевременното остаряване; за нормализиране на кръвната захар и кръвното налягане.
И до днес китайският лимонник се препоръчва при проблеми с черния дроб и хепатит. Доказано е, че той подобрява функцията на черния дроб като стимулира ензимите, намиращи се в него и насърчава растежа на чернодробните клетки.
Шизандра
Има вече достатъчно доказателства, че приемът на шизандра помага и при:
– проблеми със зрението;
– морска болест;
– диабет;
– високо кръвно налягане.
 
Най-безопасният начин да се възползвате от полезното действие на растението е като похапвате от плодовете му. Ако искате да пиете хранителната добавка или да приемате лекарства, съдържащи шизандра, то непременно трябва да се консултирате с лекар преди това.
 
Смята се, че китайският лимонник е противопоказен при бременност и кърмене. Все още няма достатъчно сериозни проучвания какво е действието му при епилептици. Ако вече пиете лекарства заради даден чернодробен проблем, то в никакъв случай не взимайте шизандра без лекарско предписание. Растението оказва влияение върху действието на различните лекарствени продукти.
 
Чували сте все пак, че това е растението, което удължава живота? Може и да е така, може и да не е. Хапвайте от плодовете му редовно и ще видите какъв ще е ефектът върху вас. Ако се чувствате жизнени, енергични и в отлична форма, то сигурно ще живеете дълго и щастливо. А дали всичко това се дължи на един храст с червени плодове, можете да знаете само вие.
 
Прочетете още:
Худия – какво е това
Нийм – какво е това
Лукума – какво е това
 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top