Четката и пастата за зъби

- достатъчни ли са, за да поддържате зъбите си здрави?

Ако има човек, който през целия си живот нито веднъж не е страдал от зъбобол, то той може да се нарече щастливец! Но болшинството от нас изтръпват само при мисълта за болки в зъбите и за посещения в зъболекарския кабинет.
Условия за възникване на кариеси и гингивити
В устната кухина микробите намират идеалната жизнена среда – постоянна влажност и температура и изобилие на храна. Това ги подтиква към бурно размножаване. Следа от жизнената им дейност е белият налеп по езика и зъбната плака,често съпроводени с лош дъх.
Постепенно плаката се минерализира и се превръща в зъбен камък. Той се напластява под венците и в основата на зъбите. В комбинация с активността на бактериите зъбният камък води до отваряне на кариеси и възникване на възпаления на венците – гингивити. Кариесите известяват за себе си с повишена чувствителност на зъба и болка. Гингивитите – с кървене. Развитието на гингивита води до пародонтит – разрушаване на връзката на зъбите с костта и пълно обеззъбяване.
Болните зъби са причина за сериозни болести
Болните зъби влошават храненето. Зле сдъвканата храна става причина за влошено храносмилане и стомашно-чревни проблеми. При възпаления бактериите по кръвен път могат да стигнат до всички вътрешни органи и да станат причина не само за възпаления на синусите, очите и ушите, но и на мозъка. Доказани са възпаления на белите дробове и проблеми с бъбреците и със сърцето, предизвикани от болни зъби. Установена е връзка между артритните болести и пародонтита, между язвата и възпаленията на венците и т. н.
oral_hygiene1
Оказва се, че добрата устна хигиена е залог не само за блестяща усмивка, но и за здраве.
Какви продукти са необходими за поддържане на зъбите
Четка за зъби
Тя върши отлична работа. Достатъчно е да я държите под ъгъл към зъбите и вместо да търкате наляво-надясно, да я движите кръгообразно. Съвестното изчеткване на зъбите от вътрешната и външната страна и по дъвкателната повърхност отстранява почти напълно по-едрите хранителни остатъци. Правете го два пъти дневно.
Четките е добре да се сменят на поне 2-3 месеца. Те се делят на меки, средно меки и твърди. Все по-актуални стават електрическите.
Паста за зъби
Пастите съдържат хлорхексадин – макар и в по-малка концентрация от водите за уста. В тях се влагат още фини абразивни частици, ауминиев и натриев флуорид, минерални соли, растителни масла и екстракти от билки, избелващи съставки, противовъзпалителни и успокояващи вещества, антиоксиданти и др.
Те размекват и отстраняват плаката, дезинфекцират устната кухина, доставят флуор за укрепване на зъбния емайл и реминализиране на пукнатините в него. В модерните продукти има микрогранули, които проникват в междузъбието и ефективно го почистват. Не изплаквайте пастата, докато все още усещате, че ви щипе.
Вода за уста
Водите за уста имат много по-силни дезинфекциращи свойства от пастите. Унищожават бактериите, стягат венците, играят превантивна роля за възпалителните заболявания. Те обикновено съдържат хлорхексадин, като в тези за ежедневна употреба количествата му са по-ниски. Може да са с алкохол или без алкохол. След  употребата им плаката между зъбите е над 3 пъти по-малко. Различни добавки разширяват обсега им на действие.
Конци за зъби
Служат за почистването на междузъбието, където четката не може да стигне. С подобна функция са и специализираните интердентални четки.
На пазара има много и различни продукти за поддръжка на зъбите с различно предназначение за различни възрасти. Избирайте за себе си и семейството си качествени изделия от реномирани производители. От това зависи здравето на зъбите ви.
Прочетете още:
„Избелващи пасти за зъби“
„Чувствителните зъби“
„Устата ми хубава, зъбите ми бели“
 
 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top