Честно срещани термини

- кои са те

Говорим за полезните вещества в храните. За важността да се храним балансирано и за това, какво е необходимо на организма ни.

За да улесним търсенето на информация и да ви бъдем максимално полезни, по-долу предлагаме обяснение на някои основни термини.

Аминокиселини. Това са градивните елементи, които изграждат протеините. Човешкото тяло се нуждае от 20 различни аминокиселини, за да функционира добре Някои от тях то произвежда само. Други, наречени незаменими аминокиселини, трябва да бъдат получени от храната.

Антиоксиданти. Вещества, като витамини А, С, Е и бета-каротин, които защитават тялото от вредното окисляване, причинено от свободните радикали.

Билково лекарство. Субстанция, получена от растения, която се използва в хранителните добавки, продукти за лична хигиена и фармацевтиката.

Мастноразтворими витамини – такива, които се абсорбират от организма с мазнините в храната. Мастноразтворими витамини са А, D, E и K. Човешкото тяло съхранява излишните мастноразтворими витамини в черния дроб и мазнините в тялото и ги използва, когато е необходимо. Поглъщането на повече мастноразтворими витамини, отколкото трябва, може да предизвика натравяне, съпроводено от гадене, повръщане, проблеми с черния дроб и сърцето.

Обогатени храни. За да се увеличи хранителната стойност на определена храна или напитка, към нея се добавят витамини, минерали или други вещества. Например, млякото, се обогатява с витамини А и D.

Свободни радикали. Атом или молекула с поне един свободен електрон, което го прави нестабилен и реактивен. Когато свободните радикали реагират с определени химически вещества в организма, те могат да повлияят на способността на клетките да функционират нормално. Свободните радикали се стабилизират с антиоксиданти.

Свръхдоза. Добавки, които осигуряват повече от 100% от дневната стойност на необходимите на организма витамини и минерали.

Микроелементи. Така се наричат тези витамини и минерали, от които тялото ви се нуждае в малки количества. Микроелементите са от жизненоважно значение за способността на организма да преработи макронутриентите: мазнини, протеини и въглехидрати. Примери: хром, цинк и селен.

Минерали. Хранителни вещества открити в земята или водата и абсорбирани от растенията и животните. Минералите са основният компонент на зъбите и костите. Те помагат за изграждане на клетките, подкрепят нервните импулси и други неща. Пример: калций.

Мултивитамини. Хапчета, напитки, или друга субстанция, съдържаща повече от един витамин.

Окисляване. Химическа реакция, в която кислород се съчетава с вещество, променяйки нормалната му функция. Окисляване може да увреди клетъчните мембрани и да повлияе на регулаторните системи на клетките, но също така е част от нашата нормално функционираща имунна система.

Фитохимикали. Здравеопазващи съединения, открити в плодове, зеленчуци и други растения. Фитохимикалите (понякога се нарича фитонутриенти) включва бета-каротин, ликопен и ресвератрол.

Пренатални витамини. Специална формула мултивитамини, чрез които бременната жена получава достатъчно от важните за нея микроелементи. Те обикновено съдържат повече фолиева киселина, желязо и калций, отколкото стандартните добавки за възрастни.

Препоръчван дневен прием (ПДП). Количеството хранителни вещества, необходими дневно, за да се предотврати развитието на определена болест. Пример за това е витамин С, чийто препоръчван дневен прием е 70 милиграма. Под това количество има опасност от развитие на скорбут.

Добавки. Витамини, минерали, билки или други вещества, които се приемат през устата и са предназначени за отстраняване на пропуските в диетата.

Витамини – товаса органични вещества, които не могат да бъдат синтезирани или произведени в организма и трябва да се набавят чрез храната и хранителните добавки. Те са от жизнено значение за растежа, енергията и нервните функции. Има два вида витамини, от които се нуждае организма: мастноразтворими и водоразтворими.

Водоразтворими.  Водоразтворими витамини като B-6, С и фолиева киселина лесно се абсорбират от организма. Тялото ви използва витамините, от които има нужда и изхвърля излишните заедно с урината. Тъй като тези витамини не се съхраняват в организма, има по-малък риск от токсичност, отколкото с мастноразтворимите витамини, но и по-голям риск от дефицит.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top