Черен кимион

– ползи

Наричат черния кимион панацея, лекарство за всички болести. Цитират словата на пророка Мохамед, че той е „лек за всяко заболяван освен смъртта.“ Истина ли е това? Вярно ли е, че черният кимион може да помогне дори срещу голяма част от видовете рак и да даде на хората втори шанс за живот?

Истината е, че той е една от най-изследваните билки и е част от съставките на някои от най-ефективните билкови лекарства. Истината е, че тестовете с черен кимион върху плъхове показват забележителни резултати, включително при унищожаването на ракови клетки и превенцията на някои видове рак. Но! Няма достатъчно доказателства, че черният кимион влияе по същия начин и върху хората. Изследванията продължават и докато се появят конкретни резултати, добре е да знаете за какво всъщност може да ви е полезен приемът на тази билка под една или друга форма.

Действие на черния кимион

Антибактериално, противогъбично, противовъзпалително, спазмологично.

Действа и като диуретик, и имуностимулатор.

Доказани ползи от приема на черен кимион

 Черен кимион

Дава допълнително енергия и помага при умора и отпадналост. Ако сега се вдигате след дълго боледуване, посъветвайте се с лекаря си и приемайте черен кимион за укрепване.

Намалява тревожността и ви връща настроението. Особено добре действа на подрастващите от мъжки пол. Консултирайте се с лекаря си и го приемайте при повишена тревожност.

Подобрява паметта. Проведени са изследвания, според които прием на екстракт от семена на черен кимион сутрин и вечер, от здрави възрастни хора, в продължение на 9 седмици, води до подобряване на паметта.

Подобрява храносмилането. Може да ви помогне и в борбата с килограмите, като потиска апетита, но не си мислете, че е панацея. Ще трябва да го комбинирате с много движение и спорт, и подходящ хранителен режим.

Подходящ е за борба с инфекции и гъбички. Но пак, консултирайте се с лекаря си преди да се самолекувате. Той може да ви изпише друг начин на лечение и черният кимион да е само съпътстващ, поддържащ лек.

Предпазва косата от ранно прошарване и придава блясък на нея и на ноктите.

Можете да си правите домашни маски с паста/масло от черен кимион или да купувате готови козметични продукти, които го съдържат.

Смята се също, че има облекчаващо действие при псориазис, екземи и други кожни проблеми.

Има ли странични ефекти

Не приемайте черен кимион под каквато и да е форма по време на бременност, защото той може да причини аборт.

Консултирайте се с лекар преди да го консумирате, в случай, че страдате от диабет, защото понижава нивото на кръвната захар.

Мога ли все пак превантивно да го консумирам, за всеки случай, ако все пак помага наистина срещу сърдечносъдови заболявания, диабет, рак?

Ако сте здрави и не разчитате на черния кимион да ви излекува от сериозно заболяване, няма никакъв проблем да го ползвате. Той е с леко горчив, пикантен вкус и ще е чудесна добавка към здравословното ви меню.

В най-скоро време ще ви предложим рецепти за разни вкусотии с него. Очаквайте!

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top