Червилото

- от какво се прави

Вероятно сте чували, че диамантът е най-добрият приятел на момичетата, но аз мисля, че е червилото. Рядко ще се намери жена – от тийнейджърка до старица, която да не се разкрасява с него – поне понякога. А други буквално не могат да живеят неначервени.

От какво се прави червилото?

Масла и омекотители

Това са основните му компоненти. Обикновено производителите използват смеси от натурални (растителни), минерални и синтетични масла. Натуралните са източник на полезни съставки и притежават антимикробно действие. Омекотителите имат задачата да осигурят плъзгането на червилото и блясъка му. В повечето случаи са с емолиентен характер и запазват тънката кожа върху устните от загуба на влага.

Сгъстители

За сгъстяваща функция в сместа се добавят восъци и полимери. Те допринасят за плътността и стабилността ѝ, за способността ѝ да запазва формата си. Свързват всички съставки, допринасят за по-високата точка на топене и безпроблемната устойчивост при нормални външни температури. Като допълнителен ефект задържат влагата и предотвратяват бързото изсъхване на червилото. Придават му блясък.

Добавки за текстура

Такива са талкът, каолинът и други минерали, използват се дори смлени кристали, но и добре смляно нишесте. Те сгъстяват формулата и ѝ придават устойчивост. По-обилни са в матовите варианти, на които осигуряват непрозрачния вид и отсъствието на гланц. В перлените и блестящи варианти честа добавка за текстура са слюдата и силициевият диоксид.

Оцветители

Оцветителите са много малка част от общото тегло на червилото, но са много важни, защото му придават желания цвят. Цветните добавки са багрила и пигменти с различен произход:

  • минерален – смлени естествени минерални пигменти;
  • растителен – пигменти, извлечени от различните части на определени растения;
  • животински – примерно изсушени и смлени бръмбари за карминен цвят;
  • химически – боя, произведена в лаборатория по химически път.

Консерванти и антиоксиданти

Те осигуряват трайността на червилото. Потискат развитието на бактериите и гъбичките и пазят мазнините от окисляване (гранясване). Принципно то е с по-висока трайност от останалата козметика, защото почти не съдържа вода. А и маслата и восъците често са с антисептични свойства. Въпреки това е добре да поглеждате срока на годност и изписаните съставки.

Добавки за вкус и аромат

Базовите съставки на червилата не са с приятен вкус и аромат. Затова са нужни специални добавки – отново натурални или синтетични.

В различните марки могат да се открият малки количества допълнителни компоненти, които осигуряват гладкост, гланц, овлажняване на устните и т. н.

Може ли то да е вредно?

На-често критичните погледи са насочени към консервантите и антиоксидантите. За много от тях има подозрения, че предизвикват нежелани странични реакции – от дразнене и алергии, до хормонални проблеми и повишен риск от онкологични заболявания. Когато избирате червилото си, проверявайте сред съставките за парабени, синтетични антиоксиданти като ретинил палмитат и токоферил ацетат, терпени, бензил бензоат, феноксиетанол, полиетилен гликол, силоксани и др.

Проблемни съединения (като фталатите) и тежки метали – олово, хром, кадмий, алуминий, арсен – се съдържат в оцветителите, ароматизаторите и други добавки. Някои от тях действат зле върху хормоналната система, други се смятат за канцерогенни. Истината е, че са в много малки количества, обикновено доста под нормите, смятани за допустими. Някои от тях обаче се натрупват в организма и действат разрушително върху него – като оловото.

Производителите не влагат тежките метали в крайния продукт нарочно, по рецепта.  Затова и не фигурират в списъка със съставките. Те или естествено присъстват в използваните компоненти в минимални количества, или допълнително ги замърсяват поради общата замърсеност на средата, в която живеем. Ако производителите имат специална програма за пречистване на суровините, опасните вещества се премахват.

Как да избегнете вредностите в червилата?

Като първа стъпка проучете внимателно марките – как произвеждат, какви практики следват, доколко следят за чистотата на суровините и на продукцията си. Четете внимателно съставките на продукта и искайте разяснения от продавачите.

Помислете, дали да не преминете към органично (био) червило. То се произвежда от сертифицирани суровини и безвредността му е гарантирана, но е с по-кратък срок на годност и с по-висока цена.

Ако и за вас червилото е залог за самочувствие и комфорт, използвайте го! Но избирайте внимателно!

Прочетете още:
„ Защо да използвам органично червило“

„Био козметика – защо да я ползваме“
„Минералната козметика – какви са нейните предимства“

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top