Червени петна по кожата

- как да се справим с тях

По лицето ви се появяват червени петна, особено, когато времето е студено, и вие се чудите как да ги скриете. Добре е първо да разберете защо се появяват.
 
Чувствителна кожа – това е най-безобидната причина за появата на червени петна по лицето ви.
Розацея – това е втората най-често срещана причина за тях. Това е хронично заболяване на кожата. Изразява се във възпаление на челото, носа, бузите и брадичката. Причините за него са различни: твърде много стрес или физическо натоварване; прекомерна употреба на алкохол или вредни храни. Смята се, че хората с по-светла кожа са по-податливи на това заболяване.
Контактен дерматит – появява се, ако по-продължително време кожата ви е в контакт с вещество, към което е алергична. Нещо в препаратите за почистване на кухнята и миене на съдовете например.
Псориазис – това е заболяване, при което по части от тялото лицето, врата, ушите могат да се появят червени петна, покрити със сребристо-бели люспи.
Как да се справите с проблема
Ако причината за червените петна е чувствителна кожа или розацея, задачата ви няма да е много трудна. Потърсете си качествена, хипоалергенна козметика, без съдържание на алкохол. Заложете на естествени съставки и на органична козметика. Естествено, тя трябва да е създадена специално за чувствителна кожа.
Червени петна по кожата
Избягвайте пикантни храни, почивайте си повече и се стремете по всякакъв начин да намалите стреса.
Не се излагайте прекомерно на слънчевите лъчи и не излизайте без да сте се намазали с крем, когато е студено.
По кожата ви се появяват червени петна, защото страдате от контактен дерматит? Опитайте се да установите кое точно го причинява и отстранете дразнителя. Чистете и мийте само с домакински ръкавици. Препоръчително е също да използвате почистващи препарати с натурални съставки.
При заболяването псориазис нещата са малко по-сложни. Задължително е да се консултирате редовно с дерматолог. Той ще следи състоянието ви и ще ви изписва нужните лекарства – антибиотици, когато е необходимо, както и хапчета, с които да предотвратите появата на нови червени петна. Меден вазелин също облекчава състоянието на страдащите от псориазис. От решаващо значение е и психическото и емоционалното ви състояние. Колкото по-спокойни и доволни се чувствате, толкова по-малко ще се отразява това на кожата ви.
При всички случаи не е добра идея да използвате нормален грим, за да прикривате червените петна. Фон дьо тенът и пудрата само ще влошат състоянието на кожата ви. Избягвайте козметични продукти, които съдържат ретинол, витамин C и гликолова киселина. Те могат да предизвикат допълнително раздразнение и зачервяване. Потърсете си минерална козметика.
Появата на червени петна по кожата обикновено е сигнал, че не се чувствате достатъчно добре като цяло – физически, психически, емоционално. Те са знак, че е крайно време за промяна. Слушайте тялото си и го следвайте. Не прибягвайте само до козметика.
Разгледайте тази категория продукти: СПЕЦИФИЧНА ГРИЖА
Прочетете още:
5 причини за суха кожа
4 натурални рецепти за суха кожа
Грижа за лактите и колената
 
 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top