Червената леща

Любимата леща с орехи на майка ви и лещените кюфтенца на най-добрата...

Колко вида леща познавате? Тази, която готви баба. Любимата леща с орехи на майка ви и лещените кюфтенца на най-добрата ви приятелка. Може да се каже, че сте почти експерти. Но е добре да знаете, че всъщност има десетки видове леща, от които може да приготвяте любимите си манджи. Всички те са различни по форма, цвят, вкус, и съдържат съставки, полезни за здравето ви.

Червената леща е добре позната на вегетарианците и веганите заради високото съдържание на протеини и желязо. Ето с какво може да бъде полезна за вас.

Протеини. 1 чаша червена леща осигурява 40% от необходимата ви дневна доза протеини и се равнява само на 230 калории. Особено подходяща е за тези, които искат да контролират теглото си или да изграждат мускулна маса.

Желязо. Получавате достатъчно количество желязо. Може да си го набавите и с консумацията на червено месо, но тогава се натрупват и обичайните „екстри” – мазнини и холестерол.

Фибри. ¼ чаша леща съдържа 7 гр. или 28% от препоръчителния дневен прием на растителни фибри. Благодарение на тях конусмирате по-малко храна, но се чувствате сити. За хората, които се опитват да стабилизират нивото на кръвната си захар е задължително да ядат често червена леща.

Антиоксиданти. В червената леща се съдържат антиоксиданти, подобни на тези в чая и червеното вино.

Фолиева киселина. ¼ чаша червена леща съдържа около 25% от необходимата ви доза фолиева киселина. Тя помага за понижаване нивото на аминокиселината хомоцистеин. Натрупването на хомоцистеин може да повреди стените на артериите и да увеличи риска от сърдечно-съдови заболявания. Фолиевата киселина предпазва от анемия и спомага за създаването на нормални червени кръвни клетки. Редовният й прием е много важен за бременните жени и кърмачетата.

Фосфор, калий, магнезий. Червената леща е богата на тези минерали, които засилват нервната система, грижат се за добрата работа на метаболизма и поддържат тялото ви в перфектна форма.

Според някои изследвания редовната консумация на червена леща понижава риска от рак на гърдата и сърдечни болести.

Освен полезна тя е и вкусна, леко пикантна. Разварява се бързо и лесно и е много подходяща за пюрета и салати.

Не ви впечатляват всички ползи за здравето? Вие просте сте чревоугодник? Тогава прибавете един нов вкус и аромат към тези, които вече познавате. Ще ви хареса.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top