Чаено дърво

- история и продукти

Маслото от чаено дърво е есенция от австралийско чаено дърво, получено след дестилация на листата на Melaleuca alternifolia. Всичко около това етерично масло е интересно – и името, и състава, и приложението, и свойствата, и историята. Но да започнем отначало.

Името „чаено дърво” е дадено през 1770 година, когато капитан Кук открива Австралия. Членовете на екипажа на великия мореплавател са използвали листата на това растение за да си правят чай. Така стават негови „кръстници”.

Съществуват повече от 200 разновидности чаено дърво, но само едно от тях притежава свойства, които са важни от медицинска гледна точка. Родината на тази разновидност на чаеното дърво е северния бряг на австралийския щат на Нов Южен Уелс. Чистата есенция на чаеното дърво е безцветна, понякога бледо-жълта течност със специфичен аромат. Това е изключително сложна субстанция, състояща се от над 480 органични съединения.

Листата на Melaleuca alternifolia са се използвали от австралийските аборигени векове наред. Аборигените смилали листата и приготвяли от тях каша, с която обработвали рани. Натрошените листа са се използвали и за защита от насекоми.

Чаено дърво

Дърветата, които растат в северната част ан Австралия се отличават с високо съдържание на 4-терпинеол и ниско съдържание на цинеол, докато дърветата на юг съдържанието на цинеол е високо, поради което тяхното масло напомня богатото на цинеол евкалипт. Цинеолът притежава добри ранозарастващи свойства и смекчава симптомите на простудни заболявания, но дразни кожата и лигавицата, поради което не може да се ползва нито при обработката на рани, нито като противовъзпалително средство.

Минималните изисквания към Чаеното дърво, фиксирани от Министерството на здравеопазването на Австралия (стандарт № AS 2782-1985), са: съдържанието на 4-терпинеол да е над 30% от общата маса, а на цинеол – под 15%.

Дърветата, които дават масло от най-високо качество, растат в отдалечени влажни райони в покрайнините на Бангауолбин-Крик на северния бряг на щата Нов Южен Уелс, където през 1976 година е основана плантацията “Thursday”. За размножаване на чаено дърво в тази планатция се използват най-добрите дървета, което гарантира получаването на достатъчно количество масло от най-висока проба.

Независимите лабораторни изследвания, които се правят постоянно, показват, че маслото от плантация “Thursday” съдържа над 40% 4-терпинеол и под 4% цинеол.

Запознайте се със серията на Styx с чаено дърво

Styx чаено дърво

1. Шампоан за проблемна коса Чаено дърво, 200 мл

Тонизира, регенерира мазна коса, като не допуска косопад и бързо замърсяване. Нормализира липосекрецията. Отстранява пърхот, сърбеж, раздразнение на кожата.

2. Дезодориращ душ-гел Чаено дърво, 200 мл

Освежава, тонизира кожата, отстранява потливост и бромодоза. Купира възпалителните реакции и раздразнение, правейки кожата по-гладка и чиста. Оказва мощно антибактериално действие

3. Деликатна почистваща пяна Чаено дърво, 150 мл

Прекрасно изчиства проблемната кожа, възстановява защитната мантия на епидермиса. Отстранява раздразнение, възпаление, черни пъпки, комедони. Използва се като маска за пористи участъци на кожата.

4. Противовъзпалителен крем Чаено дърво, 50 мл

Отстранява остри и застойни дерматити – акне, пъпчици, пиодермия, еритема, постакне, има изчистващо, детоксично, зарастващо действие, ликвидира зачервяване и оточност. Не допуска образуването на белези. Ефективен и при еритема на половите органи.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top