Цьолиакия – режим на хранене

Докато спазвате безглутенова диета...

Докато спазвате безглутенова диета, храносмилателните ви функции ще бъдат нормални. Необходимо е време, за да свикнете да се лишавате от някои храни, да разпознавате безглутеновите, предлагани на пазара и да бъдете внимателни към начина си на хранене като цяло.  Може би ще ви помогне ако знаете, че не бива да се изкушавате и да рискувате, защото дори малкото количество глутен може да ви навреди.

Първо и най-важно, изключете от менюто си всички храни, които е възможно да съдържат дори минимално количество глутен.

Второ, научете се да четете етикетите. Тези на безглутеновите продукти имат отпечатан зачертан житен  кръст. Това е международният символ за храни без глутен. На практика няма да се лишите почти от нищо. В магазините вече се предлагат хляб, макаронени изделия, сладкиши, брашно и напитки, създадени специално за хората с цьолиакия.

За да ви е по-лесно разделете храните на три основни групи: забранени, рискови и безопасни.

Забранените, както казахме са всички, които съдържат производни на житни растения, включително и ечемика, който често е заразен.

Рискови са тези храни, които на пръв поглед не съдържат глутен, но е възможно да са били заразени по време на производствения процес. Ако няма как да се уверите в тяхната безопасност, по-добре е да не ги консумирате. Можете да потърсите рецепти и безглутенови продукти, с които да приготвяте всички ястия, които пожелаете в къщи.

Безопасните храни не съдържат глутен и можете да ги консумирате в неограничени количества винаги, когато пожелаете.

Това, което ви препоръчваме е да не се фокусирате върху проблема и да не подчинявате целия си живот на по-специфичните хранителни навици, които трябва да си изградите. Проучете добре групата на безопасните храни. Така ще можете без притеснение да отидете на ресторант с приятели или да се срещнете с тях на питие в някой бар. Тъй като плодовете и зеленчуците спадат към храните, които можете да консумирате без ограничения, ще имате винаги необходимото количество витамини и минерали, ще сте заредени с енергия и ще изглеждате страхотно. Освен това, за да задоволите желанието си да консумирате някои от храните в рисковата група често ще трябва да готвите в къщи. А какво по-хубаво и полезно от домашната храна? Ако имате близки или познати, които  изпитват притеснения да излизат с вас, държат се твърде състрадателно или изобщо не проявяват разбиране, поканете ги на вечеря. Нека всичко в менютю бъде приготвено от безглутенови продукти. Ако решите, дори можете да  приготвите вечерята заедно.

Не се отнасяйте със себе си като с болен и не позволявайте на другите да се държат така. Просто спазвайте правилата и живейте здравословно.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top