Цьолиакия – проблеми в ежедневието

Поради по-специфичния начин на хранене...

Поради по-специфичния начин на хранене е възможно да срещнете някои трудности в ежедневието си. Например ако ви поканят на вечеря в ресторант, когато пътувате, когато ходите на гости.

Не се тревожете. Всеки проблем има своето решение. Когато ви поканят на ресторант, можете да приемете без притеснение. В менюто на всяко заведение има достатъчно ястия, приготвени от безопасната за вас група продукти. Ако се притеснявате, можете да поръчате да ви приготвят нещо специално.

Поканили са ви на гости. Вече се смята за нормално и за израз на учтивост и загриженост да ви попитат има ли храни и напитки, които не можете да консумирате. За да не поставяте в неудобно положение себе си и домакинята по време на самото гостуване, не се притеснявайте и отговорете точно на въпроса й. Така тя ще може да се подготви.

Ще пътувате. Ако отивате на преход в планината спокойно можете да приготвите храна, както правят всички останали. Ако ви предстои дълъг път в чужбина, не се притеснявайте. По света вече има достатъчно ресторанти, в които се сервират само ястия без глутен, както и магазини, в които можете да закупите безглутенови продукти.

Ако не се фокусирате само върху менюто и проблема си, вие можете да водите абсолютно нормален начин на живот.

Добре е разбира се да вземете и предпазни мерки за собствената си кухня.

  • За да улесните пазаруването (особено в началото), направете си списък с позволените и непозволени храни.
  • Следете стриктно за хигиената. Почиствайте още веднъж преди да започнете да приготвяте храната. Важно е продуктите да не влизат в допир с плочата на котлона, скарата, дъното на фурната или стъклото на микровълновата печка.
  • Ако сте готвили за други хора, преди да започнете да готвите за себе си, измийте внимателно ръцете си, ножовете и всички уреди, които може да са се допирали до забранени храни.
  • Понякога домакините оставят мазнината за пържене за повторно ползване. Не сте сигурни дали някой не е пържил в нея набрашнена или съдържаща хляб храна? Съветваме ви да изхвърлите мазнината.

Ако сте добре запознати със списъка на безопасните за вас храни, винаги можете да предотвратите рискови или неудобни за вас ситуации. Нашият съвет е да приемете всички ограничения като обикновена диета за здравословно хранене, която бихте отстоявали при всякакви обстоятелства. Така в съзнанието ви няма да стои мисълта, че страдате от някаква болест, а че се грижите за собственото си здраве, защото искате да се радвате дълго и пълноценно на живота.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top