Целулита

- как да се справим с него?

Целулитът е обект на притеснения за множество жени. Въпреки, че той не вреди директно на здравето ни, целулитът може индиректно да влоши самочувствието, настроението и дори да допринесе за психическото ни здраве в по-лоши случаи. Това да изглеждаме и да се чувстваме добре е наше право и всичките ресурси да го постигнем са ни достъпни. Ето как да се справим сами с досадния целулит и да имаме една по-малко грижа, която да възспира обичта ни към себе си.

Какво представлява целулита?

Целулитът е натрупване на подкожна мазнина с характерна форма. Той е неравномерен и придава на кожата ни негладък вид. Въпреки, че обществото предимно го намира за непривлекателен, целулитът далеч не е рядко срещан феномен. Всъщност той се открива при около 80% от жените. За физическото ни здраве той е безвреден, но не и за самочувствието ни и здравословното отношение към тялото. Ако не можем да приемем фигурата си и целулита по нея и това да се виждаме в огледалото ни изпълва с разочарование и недоволство, то това може да доведе до телесна дисморфия.

Причинители и видове

Въпреки, че се среща при голяма част от жените, появата и количеството на целулита не е изцяло предначертана от пола или гените (въпреки, че и те играят роля). Той започва да се проявява предимно при хора между 25-35 години и се среща най-вече около ханша, дупето, корема и краката. Разпределението на мастна тъкан, дебелината на кожата, както и хормоналния баланс се смята, че играят важна роля в появата на целулит. Други причинители могат да бъдат затлъстяването или диетата богата на мазнини, сол и въглехидрати. Застоелият начин на живот и тютюнопушенето също се свързват с появата на целулит.

Видовете целулит се делят на база на няколко фактора. На първо време, те се разделят на три стадия, както и на база разположението им върху тялото. В съответствие с това как се усеща на допир, целулитът може да бъде също мек или твърд. В първия и втория си стадий, целулитът е по-лесен за отстраняване и нямаме нужда от козметични операции за да го постигнем.

Хранене

Малки промени в храненето могат да доведат до значителни промени във вида на тялото ни и усещането за него. Правилната диета може да помогне с премахването на целулит особено когато е комбинирана и с активен начин на живот. Целулитът се появява, когато мастната тъкан притиска съединителните влакна на кожата и е по-рядко срещан при по-слаби хора. Важното за правилното хранене е всичко да се случва в умерени количества. За премахване на целулит, включете повече фибри в диетата си, както и органични мазнини и въглехидрати. Натурални и био продукти, в комбинация с подходящи кремове срещу целулит могат да дадат бърз и траен резултат в борбата срещу целулита.

Тренировки

Тренирането не само ще ни помогне да имаме стройна, слаба и стегната фигура, но то е и ключово за отстраняването на целулита. По време и след физическо натоварване, тялото ни активира кръвообращението и обмяната на вещества, които са отговорни за появата на целулит. Изберете комплексни упражнения и насочете вниманието си към тренировки за краката, корема и дупето. Само с няколко тренировки в седмицата ще забележете промени още на първия месец. Внимавайте да не се претоварвате, но бъдете дисциплинарни и задължително се хидратирайте по време и след тренировка.

Прочетете още:
Борбата с целулита може да е успешна
6 рецепти за борба с целулита
11 храни за плосък корем

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top