Цели плодове или плодов сок

- кое е по-полезно?

В първата част на публикацията обсъдихме защо високата концентрация на важни хранителни вещества във фрешовете не винаги е за добро. Сега ще видим защо е по-добре да се консумират целите плодове, вместо само сока от тях
В плодовия сок няма кори, семки, месо
Тях ние отделяме и изхвърляме. Само че доста от най-полезните вещества се съдържат именно в кората, семките, ципите. А плодовото месо – всъщност изхвърляме безценните за храносмилането и общото здраве фибри. Така че, като пием сок, ние сами се отказваме от пълния набор ползи, които носят плодовете.
И още нещо трябва да се отбележи тук. Плодът се дъвче. Това отнема енергия и е важен фактор за усещането за ситост. Храносмилането му също изразходва енергия и се извършва бавно. Сокът се изпива несравнимо по-бързо и се усвоява светкавично. За това не се използва почти никаква енергия, но пък доставената от него е много. Фрешът е силна, високоенергийна храна, но не ни кара да се чувстваме сити. По-скоро обратното. Ако не правим сложни изчисления, свързани с нашия калориен баланс, и не сме се отказали от други сладки неща (торта, шоколад и т. н. ) в негова полза, излишните калории директно отиват за резерв в мастната тъкан.
Въпреки това сравнението между фреша и промишлено произведените напитки показва, че природният фитокомплекс в прясно изцедения сок прави дори захарите много по-лесно и по-добре усвоими от рафинираните подсладители в газираните напитки и консервираните сокове. Като вземем предвид и другата химия в тях, везните определено натежават в полза на фрешовете – особено на изцедените вкъщи.
juice3
Колко пресен трябва да е пресният плодов сок?
Фрешът трябва да се изпие в първите минути след приготвянето си. Знаете как потъмняват обелените и нарязани подове. Същите процеси на окисление в сока започват веднага, щом го изцедите. Затова дори в хладилника той губи значителна част от полезните си вещества. На стайна температура за часове в него ще протече ферментация и ще го направи в опасен.
Полезен или вреден е пресният плодов сок?
Пресният плодов сок е полезен. В разумни граници той няма да навреди на здравия човек. Сравняването му с обилно подсладени газирани напитки и сокове от кутии е най-малкото некоректно. Но прекаляването с него лесно може да превърне ползите във вреди.
Ако непременно трябва да се направи някаква класация по степен на вредност или полезност, то фрешовете винаги са за предпочитане пред подсладените, индустриално произведени напитки, а хапването на цели плодове – пред пиенето на изцедения от тях сок.
 
Прочетете още: 
Плодовите сокове – колко са полезни всъщност?
 
 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top