Цветните есенции на доктор Бах

 – помагат ли на животните
Капки на д-р Бах за кучета и котки

Вероятно сте чували за цветните есенции на доктор Бах , които се използват за разрешаване на психически и емоционални проблеми, водещи до телесни страдания. Но чували ли сте, колко полезни могат да са те и при домашните любимци?

Цветните есенции на доктор Бах и домашните любимци

Почитателите на холистичната медицина ги  препоръчват за котки и кучета, коне, птици и други домашни любимци или добитък. Използват се при всички видове емоционални състояния (от безпокойство до агресия) и стресови ситуации, които затормозяват нормалния живот на животното, както и общуването му със себеподобните и с хората, дори с вас.

Приложението им при тях е разнообразно:

  • при възстановяване след боледуване
  • за по-успешна рехабилитация на травматизирани животни
  • за надмогване на страхове и тревоги, правещи домашния ви любимец несигурен и непредсказуем, на моменти агресивен
  • за подпомагане на обучението – улесняват ученето и формирането на когнитивни умения

Как да подберете капки за кучето или котето си?

Основната трудност при избора на капки за домашните любимци идва от там, че те не могат да ви кажат какво изпитват. Понякога едно и също нежелано поведение е провокирано от различни емоционални състояния.

Необходимо е да проявите емпатия и да използвате здравия си разум, базиран на внимателно и продължително наблюдение и основни познания върху поведението на съответния животински вид. Ще помогне консултация с опитен специалист – треньор на кучета, холистичен ветеринар. Дори и да не подберете точната есенция или смес от тях, не можете да навредите на животното, най-много да липсва какъвто и да е резултат.

Разбира се, много е важно да не се опитвате да замествате с тях внимателното, топло отношение към домашния си любимец. При проблеми е важно да не го поставяте в ситуации, с които не може да се справи, да го оставите в зоната му на комфорт.

Някои от най-използваните за домашни любимци капки са тези от цикория, лоза, трепетлика, скална роза, орех, кестенова пъпка, клематис, тинтява, орлови нокти, Rescue Remedy – всяка една от 38-те цветни есенции.

Давайте по 3-4 капки до 4 пъти на ден до настъпване на промяна в поведението или докато  стресиращият момент отмине. Цветните есенции могат да се добавят към наградите за обучение при тренировки. Най-лесният и безопасен начин да дадете капките е да ги поставите във водата за пиене, в храната или да ги поставите на ръката си и животното да ги оближе. Всеки друг начин носи някакъв риск – като да сдъвче деликатната стъклена пипета, при което да пострада сериозно.

За колко време ще помогнат цветните капки?

Ефектът може да дойде до няколко часа, до около 2 – 3 седмици или повече, зависи от темперамента на животното и състоянието му. Важното е да запомните, че те не влияят директно върху поведението на животното, а го постигат чрез балансиране на емоциите, провокиращи поведението.

Цветните есенции на доктор Бах са напълно натурални и нямат странични нежелани последици. Възстановяват нежно емоционалния баланс и благосъстоянието на домашния ви любимец.

Капки на д-р Бах за кучета и котки

Добре е да знаете, че действието на цветните есенции на доктор Бах е както горещо утвърждавано от мнозина, така е и отхвърляно от официалната медицина. Тя смята, че подобно на хомеопатичните продукти, високата степен на разреждане най-често не оставя и молекула от лечебната субстанция в разтвора. Според нея това прави формулите наистина безопасни, но в същото време ги лишава от всеки полезен ефект. Нещо повече, времето, пропуснато с приема им, може да е фатално за някои заболявания. Затова при всички случаи е добре, преди да лекувате домашния си любимец с есенциите, да говорите с ветеринаря, който познава кучето или котето ви.

За привържениците на холистичната медицина предлагаме цветни есенции на доктор Бах на българския производител „Джо енд Джо” ООД, сред които има и такива, специално приготвени за животни. Разгледайте колекцията ни и изберете нужните ви!

Прочетете още:
Терапията на доктор Бах – какво не знаете за нея?
Капките на доктор Бах – особености и предназначение

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top