Цветната козметика

- умеете ли да я използвате?

Цветна козметика, декоративна козметика, грим – това са названия на групата продукти, които използваме за заличаване на дребни несъвършенства и бръчици, за разкрасяване, за придаване на цвят и характер на визията си.
Основни продукти на цветната козметика
Червилото е синоним на женственост. Изобилието на цветове, нюанси, текстури е зашеметяващо. То може да ви превърне в жена-вамп или в наивна лолитка. Започнете с молив, с една идея по-тъмен от червилото. В някои случаи и гланцът ще ви е напълно достатъчен.
За да придадете на очите си магическо излъчване, са ви необходими молив за очи, сенки, очна линия и спирала. Гримирането им е висше изкуство. Технологията му изисква прилагане на продуктите в посочения ред. Важно е цветовете да са подбрани според вашия собствен натюрел и според повода и мястото, за които се гласите. Може би ще ви трябва и молив за вежди.
Фон дьо тенът придава на кожата нежност, съвършена чистота и гладкост, сияйност и усещане за кадифена мекота – когато е добре подбран и добре нанесен. Предлага се под различна форма – течен, прахообразен, мус, пяна. В групата му попадат коректорите, бронзантите, пудрите. За изискан завършек не пропускайте дискретния руж.
Дамите, запалени по макиажа, твърдят, че не може да се мине без овлажнител или основа за грим, които ще го задържат в перфектно състояние през целия ден.
Лакът за нокти също се включва в групата на цветната козметика.
grim1
Въздействие на декоративната козметика върху кожата
Може би се опасявате, че гримът изсушава и състарява преждевременно кожата ви? Било е така преди много години. Днес е вярно в случаите, когато използвате нискокачествени продукти с неизвестен произход. В съвременните средства за гримиране се влагат вещества, които не само щадят кожата, но ѝ осигуряват  влага, подхранват я, матират я. Те съдържат хиалуронова киселина, антиоксиданти, ретинол, пептиди, растителни масла, восъци и т. н.  Предлагат се версии за суха и мазна кожа, за чувствителна, за млада и зряла – важно е да четете внимателно етикета при покупка.
Химическите съставки все повече се изместват от натурални – минерални и растителни. Сертифицираните органични продукти (биокозметика) стават все по-достъпни.
Как да използвате цветната козметика
 
Разбира се – с мярка. Тежкият вечерен грим може да ви превръща в принцеса на нощта, но изглежда нелепо денем. Минимализмът на дневния грим на изкуствено осветление ще направи лицето ви безцветно и незабележимо.
Добрата визия изисква качествени продукти и добре направен макиаж. Затова, ако не сте сигурни в знанията и уменията си, потърсете информация за техниките и правилата за гримиране. При важни случаи се доверете на професионален гримьор.
Дори да не ползвате целия арсенал на цветната козметика, червилото, контуриращите моливи, ружът не бива да липсват от козметичната ви чантичка.
Както сменяте бялата козметика при смяната на топлите и студени сезони, така е редно да сменяте и декоративната – и като състав, и като цветова гама.
Прочетете още: 
 
„Как да избера сенки за очи“
„5 причини да ползвате биогрим“
„Ценните натурални съставки“
„Гримът и страхотната кожа“
 
 
 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top