Царевично брашно

- какво не знаем за него?

Царевицата е добре познато растение от семейство Житни. Особено обичана е варена, от консерва или като пуканки. На верни почитатели се радват и царевичните пръчици. По хлебарниците се предлага жълт царевичен хляб, качамакът намира място в менюто на престижни ресторанти.
Какво представлява царевичното брашно
Най-общо това е продуктът, който се получава след смилане на царевичните зърна. Но той може да е много различен според това как и от каква мелница е произведен, от какъв сорт царевица са зърната.
Пълнозърнесто царевично брашно
То е от цели зърна, смлени на каменна мелница. Обикновено е по-едро, запазва пълния биохимичен състав на царевицата, към него не се добавят никакви химикали. То е и най-полезно. Срокът на съхранение е по-кратък, поради наличието на мастни киселини.
Фино царевично брашно
Произвежда се от валцови мелници при чувствително нагряване. Предварително е почистено от зародиша и обвивката, а с това е загубило и значително количество от витамините, минералите и микроелементите, мастните киселини и биоактивните вещества.
Цветът на царевичното брашно
Той зависи от сорта царевица. У нас най-често срещано е жълтото. Но може да лилавее, да има червен оттенък или да е бяло. Цветът подсказва и разлики в състава. Така за лилавото е характерно наличието на антоцианини – флавоноиди с голяма антиоксидантна мощ – същите, които правят боровинката толкова полезна. В жълтото и червеното има много каротиноиди – алфа- и бета-каротинът се преобразуват във витамин А, лутеинът и зеаксантинът са определящи за здравето на очите и т. н. Те са отлични антиоксиданти с важна роля за оптималното функциониране на организма.
corn_flour1
Състав на брашното от царевица
Белтъчините в различните сортове достигат до около 7-8%, като включват добър набор аминокиселини. Царевицата не съдържа глутен или той е в пренебрежимо малки количества.
Мазнините са до около 3 и малко повече процента и по-голямата част се падат на ненаситените.
Въглехидратите са около 70%, при това преобладават сложните, които бавно се преработват до глюкоза и поддържат нивата на кръвната захар постоянни. Фибрите могат да надхвърлят 7-8%.
Витаминният състав се определя от доброто присъствие на витамините от група В – В1, В2, В3, В5, В6, В9. Откриват се още С, А, Е, К.
Минералите и микроелементите са добре представени от фосфора, магнезия, мангана и желязото, калия и медта, цинк, селен, натрий и калций.
Сто грама от брашното съдържат около 360 калории.
Ползи от царевичното брашно
Продуктите от царевично брашно засищат бързо и трайно. Добър енергиен източник са и в същото време се смятат за диетичен продукт – дори се препоръчва да не се консумират от хора с поднормено тегло и анорексия.
Те регулират работата на стомашно-чревния тракт и на отделителната система, повлияват добре възпаленията в нея. Отразяват се благотворно на сърдечносъдовата система, намаляват нивата на лошия холестерол и на кръвното налягане.
Богатият на антиоксиданти, витамини В и минерали състав оказва благоприятно въздействие на нервната система и работата на мозъка. Насърчава жизнеността и здравето на кожата и придатъците ѝ – коса и нокти.
Имайте предвид, че макар и рядко, царевицата може да предизвика алергични реакции. Не се препоръчва при болести на стомаха, червата и жлъчката.
Употреба на царевичното брашно
Липсата на глутен в него означава, че тестото не набухва. Това определя и употребата му. Майсторите предпочитат за хляб да го смесват почти едно към едно с пшенично брашно. Добавянето на малко количество към всяка рецепта придава на печивото специфичен аромат и вкус и подобрява цвета.
От царевичното брашно се правят кексове, бисквити, блатове за торти, палачинки, питки. Можете да намерите и множество рецепти, характерни за отделните национални кухни – мексиканската, испанската и др. За Балканите такива ястия са качамакът и просеникът.
Колкото по-фино е печивото, толкова по-фино трябва да е използваното царевично брашно. По-едрото е перфектно за панировки.
Прочетете още:
„Брашно от лимец“
„Ръжено брашно“

„Брашно от просо“

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top