Худия

– ползи и вреди

Худия гордони се рекламира като перфектно средство за отслабване с магичен ефект. Преди да посегнете към него обаче, е добре да се информирате как действа и какви са страничните му ефекти. Не, не е разумно да разчитате само на рекламни текстове.

Худия гордони е сукулент, който расте в пустинята Калахари в Южна Африка. Смята се за застрашен от изчезване вид със силна, неприятна миризма.

През 1937 година, холандски антрополог, който изучавал живота на бушмените в Калахари, забелязал, че те ядат худия, преди да тръгнат на лов в зони с рядка растителност. Така започват изследванията на свойствата на това растение. То съдържа активна съставка – Р57, която подтиска апетита за дълго време.

Въпреки че компаниите за хранителни добавки за отслабване, предлагат худия на пазара и я рекламират като наистина уникално средство за загуба на тегло, засега учените нямат доказателства, че това наистина е така. Конкретни странични ефекти от приема на худия в малки дози също не са доказани. (Но при положение, че растението може да подтиска усещането за глад с часове, сами си представяте какви последици би имало за здравето ви, ако превишите дозата.)

Според последните изследвания, правени на вече пуснатите на пазара хранителни добавки, те имат по-скоро плацебо ефект. Рискът да попаднете на марка хранителна добавка за отслабване  худия, в която няма и помен от екстракт от худия също е много голям.

Затова, ако решите все пак да пиете от вълшебните таблетки, първо се посъветвайте с лекаря си. Не експериментирайте със здравето си, особено ако страдате от диабет, имате проблеми със сърцето, хранително разстройство, бременна сте или пиете лекарства.

Вместо да разчитате на вълшебни хапчета, които ще ви позволят да си лежите, да не сменяте хранителните си навици и да отслабвате, по-добре посетете диетолог. Той ще изготви хранителен режим специално за вас. Посъветвайте се с него и за подходяща добавка за подтискане на апетита. Започнете да я пиете и прилагайте новия си режим на хранене. Това ще ви помогне да свикнете по-бързо с него и да продължите да го спазвате дори след като отдавна сте приключили с хапчетата, което пък ви гарантира, че постоянно ще сте в отлична форма.

Прочетете още:
Спортни добавки 
5 протеинови добавки 
Хранене след тренировка 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top