Хрупайте ядки, нямайте ядове!

Медиците препоръчват ...

Нови изследвания недвусмислено показаха: 50 грама ядки седмично са задължителни по време на бременност и кърмене. Медиците препоръчват да се консумират т.нар. благородни ядкови плодове – лешници, бадеми и кашу. Те допринасят за здравословното хранене на майката и зареждане на бебето с минерали и витамини.
Противно на новите научни резултати, доскоро учените твърдяха, че не трябва да се консумират ядки по време на бременност, тъй като плодът може бъде изложен на пряк контакт с алергени и детето да развие алергии и астма. Експерти от Британската агенция за стандарт на храните установиха обратното.

Богатството на микроелементите прави ядките така важни за костите и зъбите. При вегетарианците те са източник на незаменими протеини и задължително трябва да бъдат застъпени в менюто.
Смята се, че най-полезните ядки за бременните и кърмещите жени са бадемите и кашуто, които са с високо съдържание на магнезий (над 80% от препоръчаната дневна доза). Магнезият е важен за развитието на скелета и подпомага правилното функциониране на мускулите и нервите.
Ядките съдържат и фолиева киселина, за която се знае, че необходима за развитието на невралната тръба на плода, отговаря за растежа и размножаването на клетките, както и за увеличаването на червените кръвни телца.
Пресните ядки са богати на протеини, важни за формирането на нова тъкан при бебето и майката. Протеините спомагат и производството на мляко у кърмачката.
Същевременно ядките могат да бъдат опасни, ако се съхраняват неправилно. Те трябва да бъдат държани на прохладно и сухо място. Опаковката им не бива да допуска проникването на светлина, тъй като тя спомага за гранясването на ядките и появата на афлатоксини.

Опаковката трябва да гарантира запазване на качеството и полезните съставки на продукта.

• В дрогерия Be Fit предлагаме разнообразие от над 30 вида, от които повечето в суров вариант.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top