Хроничното възпаление

 и хроничните заболявания

Хроничните заболявания са най-сериозният проблем за здравните системи дори във високоразвитите страни. Те са най-честата причина за смърт в световен мащаб. Водят до инвалидизиране и силно влошаване на качеството на живот.

Хроничните заболявания и хроничното възпаление

Въпреки че интензивността на нискостепенното хронично възпаление е много слаба и човек обикновено не го забелязва, то нанася сериозни поражения в организма и причинява заболявания, за които към момента няма окончателно лечение. Те траят дълго, понякога цял живот, но при сътрудничество между пациент и лекар могат да бъдат държани под контрол и болният да живее общо взето нормално – в така нареченото условно здраве.

Най-често срещаните хронични заболявания са:

 • сърдечно-съдовите – смята се, че в основата на увреждането на кръвоносните съдове са възпалителните процеси, високото кръвно също се съпровожда от повишен брой на цитокините (провъзпалителни вещества);
 • чернодробни – омазняване на черния дроб, уголемяването му и влошаване на функционалността му, което води до лоша детоксикация на организма и засилване на нискостепенните възпалителни процеси;
 • бъбречни – бъбречна недостатъчност, нефрити и др. – водят до влошено отделяне и изхвърляне на отпадните вещества и риска за токсикация със собствените отпадни продукти;
 • респираторни заболявания – астма, ХОББ (хронична обструктивна белодробна болест), пневмонии, туберкулоза;
 • невродегенеративни – деменция, Алцхаймер, множествена склероза;
 • диабет – възпалението стимулира високите нива на глюкозата в кръвта;
 • артритни – възпаления в ставните капсули, водещи до разрушаване на ставите;
 • стомашно-чревни – пропускливи черва, ГЕРБ (гастро-езофагеална рефлуксна болест), болест на КРОН, колити, гастрити;
 • автоимунни – лупус, Хашимото, множествена склероза;
 • рак – според медицината, възпалението е в основата на образуването на туморите;
 • невромускулни увреждания – полимиалгия и др;
 • кожни заболявания – акне, екземи, псориазис и т. н.

Възможна ли е профилактика на хроничното възпаление?

Въпреки че най-често е следствие от нормалното износване на организма с остаряването, то може да бъде забавено, а вероятността от тежките заболявания, силно влошаващи качеството на живот – намалена. Ако трябва да обобщим в няколко стъпки как да се противопоставите на хроничното възпаление, то те ще изглеждат така:

Променете храненето си по посока на средиземноморската диета

Така наречената модерна западна диета увеличава нивата на възпалителните маркери в кръвта. Откажете се от високопреработената мазна и солена храна, ограничете тестените и сладки продукти.

Поддържайте здравословно тегло

Килограмите в повече са пряко свързани с възпалителните процеси. Мастната тъкан отделя провъзпалителни молекули, насърчаващи възпалението.

Спете достатъчно

Сънят е безусловно необходим за възстановителните и оздравителни процеси в организма.

Избягвайте замърсената среда и токсичните вещества

Спрете да пушите, намалете алкохола, внимавайте с електромагнитните лъчения – изключете всички електронни устройства в детската стая и спалнята– поне за нощта.

Научете се да контролирате стреса, ходете на профилактични прегледи при лекаря и стоматолога. При нужда приемайте подходящи хранителни добавки, допринасящи за потискането на хроничното възпаление и обусловените от него заболявания.

Не можем да вървим срещу природата и рано или късно всеки остарява. Важно е обаче как остаряваме – здрави, жизнени, способни да се грижим за себе си и да се радваме на живота, или болни, неадекватни, в тежест на себе си и на близките си.

Едва ли е трудно да изберете?

Прочетете още:
„Есента и хроничните болести“
„Локален имунитет – какво е това“

„Облекчаване на псориазис – натурални рецепти“

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top