Хроничното възпаление

- рискови фактори

Хроничното възпаление е нискостепенно и почти незабележимо, но нанася много сериозни поражения на организма. Как се стига до него и кои са рисковите фактори, които го обуславят?

Какво е възпалителен отговор?

Когато организмът ни е заплашен от болестотворни нашественици, вродената имунна система реагира бурно и се опитва да унищожи заплахата. Тази реакция се нарича възпалителен отговор. Той може да е предизвикан също от външни частици, попаднали в тялото (спомнете си какво се случва, когато трънче се забие в пръста ви), както и от продукти на собствената ви обмяна (пикочна киселина), мъртви клетки и т. н. Възпаленото място става болезнено, зачервява се и се затопля, подува се, обичайните функции са силно затруднени.

Заедно с това се активират сложни биохимични процеси, които трябва да разрешат възпалението, като преустановят отделянето на възпалителни вещества (цитокини) и осигурят заличаването на всички следи от него. Специализираните защитни имунни клетки наречени неутрофили почистват останките на нашественика, на собствените заразени клетки, вече излишните имунни клетки и възпалителни молекули. Възпалението (наричано остро) е изиграло своята роля, тъканите отново са здрави.

Хронично възпаление

По редица причини понякога острият възпалителен процес не се разрешава, само затихва и преминава в хроничен. Той може да трае месеци, но и години. Случва се характерът и силата на дразнителя да са такива, че дори да не се стигне до остро възпаление. Процесът директно се хронифицира – така е при ревматоидния артрит.

Продължителното нискостепенно възпаление е в основата на така наречените хронични заболявания – артрити, астми, сърдечно-съдови, рак и т. н. Понеже процесът протича в различни органи и тъкани, различна са и симптомите му и често могат да се сбъркат с тези на други болести:

  • Болезнеността е най-общият и типичен симптом на хроничното възпаление. Болката е продължителна, повтаряща се, честа.
  • Честите инфекциозни състояние са друг характерен белег.
  • Умората, загубата на енергия и сила, влошеният сън обикновено са знак за хронифициран възпалителен процес.

Непостоянните нива на глюкозата в кръвта, стомашно-чревните проблеми, преждевременното състаряване, депресивните състояния, тревожността и още редица оплаквания също може да са негово следствие.

 

От какво най-често се причинява хроничния възпалителен процес?

Причините и рисковите фактори са много и разнообразни. Сред тях са както недолекуваните инфекции и травми, така и обективни процеси като остаряването. Към най-добре познатите спадат:

  • Повтарящи се чести инфекции – на горните дихателни пътища, в устната кухина и др.
  • Продължително излагане на дразнители – химически и физически замърсявания, тютюнопушене, оксидативен стрес.
  • Автоимунни реакции.
  • Затлъстяване – мастната тъкан отделя вещества, насърчаващи възпалението. Свръхтеглото е и един от основните фактори за проява на метаболитен синдром – отклонения във всички жизнени показатели, несъвместими с живота.
  • Недоспиване, обездвижване и продължителен стрес.
  • Неправилно хранене – с много захари, тестени, наситени мазнини и недостиг на минерали и витамини.
  • Напреднала възраст, характеризираща се с натрупани увреждания от оксидативния стрес (свободните радикали), намаляване на защитните сили, отслабване на жизнените функции и т. н.

Накратко – значителна част от рисковите фактори, стимулиращи хроничното възпаление зависят от собственото ни поведение. До какви заболявания води то и можем ли да му повлияем по някакъв начин, прочетете в статията „Хроничното възпаление и хроничните заболявания“.  

Прочетете още:
„Цьолиакия“

„Бета глюканите – каква е ползата от тях“
„Имунен отговор – какво представлява“
„Есента и хроничните болести“
„Локален имунитет – какво е това“
 „Облекчаване на псориазис – натурални рецепти“

 

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top