Калориен баланс

- храни с отрицателен баланс

Проблемът с килограмите в повече днес е повсеместен. Повечето от нас в един или друг момент проявяват жив интерес към диети, нискокалорични храни и хранителни добавки за отслабване. Много харесвана е идеята за така наречените храни с отрицателен калориен баланс.

Съществуват ли храни с отрицателен калориен баланс?

Реално погледнато, всяка съществуваща храна освобождава при храносмилането си определено количество калории. При някои обаче организмът изразходва повече енергия за разграждането им, отколкото получава при усвояването им.

Това дава повод на специалистите по хранене да говорят за храни с отрицателен калориен баланс. За такива обикновено са сочени зеленчуци и плодове, в чийто състав се включват много вода, много фибри, малко разградими въглехидрати и известно количество протеин, но липсват мазнини.

Кои са тези храни?

Към тях спадат всички кръстоцветни – броколи, карфиол, всички видове зеле. От другите зеленчуци такива са спанакът и салатата, тиквичките, аспержите, целината. Доматите и краставиците, лукът и чесънът в любимите летни салати, ако са без  мазнина и без пълномаслено сирене, също изгарят повече калории, отколкото доставят. Можете да разчитате също на морковите, лютите пиперки, зеления фасул, патладжана, граха, гъбите и т. н.

От плодовете става дума за ябълки, кайсии, дюли, нар, киви, грейпфрут, лимони, портокали и мандарини, диня и др. Към храните, които струват на организма ни повече калории, отколкото му дават, някои причисляват яйцата, пуешко бяло месо без кожа и т. н.

Ще ви помогнат ли тези храни да отслабнете?

На пръв поглед изглежда много лесно – храните се само с храни с отрицателен калориен баланс. Организмът ви черпи от запасите си, за да ги усвоява, а вие отслабвате. Но така е само на пръв поглед. Всяка добавена мазнина при топлинната обработка или дресинг за овкусяване на салатите повишава приетите калории и балансът престава да е отрицателен.

Дори да хапвате всичко сурово в натурален вид, диетата ви не може да продължи дълго. Колкото и да са полезни нискокалоричните трудносмилаеми зеленчуци и плодове, храненето само с тях по-скоро ще доведе до недохранване, сериозен недоимък на основните хранителни вещества и здравословни проблеми, вместо до отслабване. Да не говорим за йо-йо ефектът, когато върнете в менюто си изключените храни.

Но пък можете да ги използвате като средство, с което да подкрепите усилията си за контрол на теглото. Те са богати на фибри и създават трайно усещане за ситост. В същото време, използвани като гарнитура, се храносмилат по-бавно и забавят преминаването на храната през тънките черва. От една страна това позволява по-доброто усвояване на хранителните вещества, от друга – подобрява перисталтиката и изпълнява пречистващи функции. Когато се добави и свойството им да горят повече калории, отколкото отдават, нискокалоричните храни се оказват перфектни за балансираното здравословно меню.

От коректност трябва да се каже, че някои специалисти се отнасят скептично към идеята за храни, които карат организма да губи калории. Смятат, че това е невъзможно – поне не и в реални условия. Пък и когато трудносмилаемите зеленчуци и плодове дълго време преобладават в менюто, голямото количество фибри затрудняват оползотворяването на желязото, калция, цинка. Често явления са усещането за тежест и газовете. Затова не експериментирайте със здравето си, поискайте помощ от лекаря си.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top