Храни за издръжливост и сила

- виж още

Специално за дами и господа, които тренират редовно

Често ви се случва да се чувствате уморени още преди да сте започнали тренировката си за деня? Още по-често да сте изтощени след нея? Понякога дори ви се вие свят сте доста дезориентирани.

Ако тренирате редовно, добре е заедно с инструктора да съставите план за ежедневните си хранения – кога, какво и колко е препоръчително да ядете, за да имате достатъчно енергия и сила за тренировките и ежедневните си задачи. Запознайте се предварително с някои храни, които ще ви направят по-издръжливи на физическо натоварване.

Сладки картофи

Похапвайки ги, вие си набавяте бета-каротин, витамин С и манган. Те са отличен източник на въглехидрати. Много спортисти ядат сладки картофи след тренировка. Благодарение на тях получават енергия без да натрупват мазнини.

Банани

Те са добър източник на калий. По време на тренировки тялото ви губи електролити. Това обикновено е основната причина да се чувствате дезориентирани, изтощени, да ви се гади след тренировка. Хапвайте банан вместо енергиен бар. Така ще предотвратите мускулната умора и ще се чувствате в отлична форма.

 спортисти

Яйца

Те осигуряват на тялото микроелементи и протеини, които пък са източник на аминокиселини, важни за изграждането на мускулите. Яденето на яйца предотвратява и евентуалното увреждане на мускулите.

Сьомга

Препоръчва се за хапване след тренировка. Помните, че сьомгата е с високо съдържание на омега-3 мастни киселини, които са важни за успокояване на възпаления и намаляване на болката.

Ако не обичате риба, наблегнете на орехите. Те също са много богати на омега-3 мастни киселини.

Авокадо

Пюре от авокадо, малко лимонов сок и морска сол – рецептата е идеална за всеки, на който му предстои голямо физическо натоварване или е подложен на прекомерен стрес. Авокадото е богато на витамин С, фибри, витамин К, фолиева киселина и B6.

Стафиди

Те ви дават енергия, за да можете да тренирате по-дълго.

 стафиди

Извара

Тя е богат източник на протеини. Осигурява на тялото ви всички аминокиселини, които са му необходими, за възстановяване на мускулите и тъканите.

Кайсии

Хапвайте от тях преди да влезете в залата. Ще ви заредят с енергия. Ще елиминират също и най-малката възможност за виене на свят или гадене по време на тренировка.

Напомняме ви отново – обсъдете диетата с инструктора си. Намесата на специалист определено ще ви помогне да поддържате по-лесно формата си и да се чувствате добре, докато тренирате и след това.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top