Храни, които понижават кръвната захар

- вижте кои са

Най-ефективният начин за предотвратяване на заболявания като диабет тип 2 и поддържане нормални нива на кръвната захар е да отслабнете и да увеличите физическата си активност. Заедно с това обаче, можете да наблегнете в менюто си на определени храни, които помагат за намаляване нивата на кръвната захар.

Чесън

Може миризмата му да не ви е любима, но чесънът намалява холестерола и понижава кръвната захар. Вече има и изследвания, че лукът действа по същия начин. Затова привикнете да хапвате чеснов сос или ястия с чесън поне два – три пъти седмично.

Авокадо и ядки

И авокадото и ядките са богати на мононенаситени мастни киселини, които спомагат за регулиране нивата на кръвната захар. И двата вида храни могат да се хапват самостоятелно или да се комбинират с меса, риби, сосове и салати. Вкусни са и няма никаква причина да не ги включите в ежедневното си меню.

 

Червени плодове

Те са с най-висока концентрация на антоцианини, които спомагат за регулиране нивата на кръвната захар. Специалистите препоръчват да се хапват по една шепа боровинки всеки ден.

 кръвна захар

Канела

Пийте по чаша чай или мляко с канела всеки ден и ще намалите значително риска от развитие на диабет тип 2. Освен това тя намалява „лошия” холестерол и помага за повишаването на „добрия”. Внимавайте обаче да не предозирате приема на канела, защото това може да доведе до други здравословни проблеми.

Сминдух

Ако обичате шарена сол, то със сигурност си хапвате достатъчно сминдух. Ако ли пък сте пропуснали тази подправка, то време е да започнете да я ползвате. Тя е богата на фибри, витамини и минерали и ще помага за регулиране нивото на кръвната захар при диабет тип 1 и 2.

Кафе и шоколад

Приемът им в разумни граници – 1 чаша кафе дневно, 1 парче шоколад, ще ви помогнат да намалите нивото на кръвната захар.

Всички изброени храни и подправки са приятни на вкус и няма да е жертва от ваша страна, ако хапвате от тях по-често. Остава ви само да съчетаете изброените вкусотии с висока физическа активност.

 

Прочетете повече:       

6 екзотични храни за страхотна кожа

Храни, полезни за мозъка
Полезните вредни храни

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top