Как да намалим изпотяването?

чрез храни и напитки

Страдате от хиперхидроза? Просто искате да се изпотявате по-малко в топлите дни? Писнало ви е да ползвате всякакъв вид стикове, дезодоранти и какви ли не химии против изпотяване? Вземете мерки, които ще ви помогнат да постигнете желанието си и да отслабнете, и да се поддържате в отлична форма. Регулирайте количеството пот, като се съобразявате с това, което ядете.

Кои храни да избягвам, ако искам да се потя по-малко

Намалете консумацията на чесън и лук. Кофеинът под всякакви форми (без чай) също ви кара да се потите повече. Причината е, че повишава кръвното налягане, увеличава кръвообращението и натоварва сърцето. Само едно кафе е достатъчно, за да повиши вътрешната ви телесна температура и да ви накара да се изпотите. Опитайте се да намалите също консумацията на алкохол и пикантни храни (в това число влизат и лютите чушки, да).

Какво да ям и пия, за да се потя по-малко

Храни, богати на калций

Калцият действа като регулатор на телесната температура. Затова хапвайте повече сирене, извара, бадеми и ще откриете, че се потите по-малко.

Плодове и зеленчуци

Те се състоят от около 80% вода. Поддържат тялото ви хидратирано и са лесни за храносмилане. Яжте по 4 порции плодове и зеленчуци на ден и ще се потите по-малко.

 Храни и изпотяване

Храни с ниско съдържание на мазнини и обезмаслено мляко

Заменете сутрешната чаша пълномаслено мляко с една чаша мляко с ниско съдържание на мазнини и незабавно ще усетите ефекта – отслабвате и се потите по-малко.

Вода

Все си мислите, че ако пиете повече вода, ще се потите повече. Звучи ви логично, нали? Истината обаче е друга. Пийте минимум по два литра вода на ден. Така поддържате тялото си достатъчно хидратирано и то регулира температурата си по-лесно. Затова и се потите по-малко.

Градински чай

Нивата на танинова киселина в него са много високи, а те са естествен регулатор на изпотяването. Затова, дори да пиете горещ градински чай, ще се потите по-малко. Ще усетите търсения ефект обаче, най-малко една седмица след като сте започнали да пиете по две чаши градински чай на ден.

Зехтин

Тялото ви го усвоява лесно за разлика от растителните масла и съответно се поти по-малко.

Храни, богати на витамини от група В

За добър метаболизъм се нуждаете от достатъчни количества 8 незаменими витамина, известни като витамини В-комплекс. Ако страдате от липсата му, тялото ви се поти повече, докато обработва хранителните вещества и отделя ненужните. Затова наблегнете на пълнозърнести храни, риба, яйца, месо, ядки, грах, моркови, картофи – все храни, богати на витамини от група В.

Съобразете диетата си с тези съвети и бързо ще си решите проблема с потните длани, ходила и подмишници. Ще се чувствате по-комфортно, освен това определено ще сте в отлична форма. Добре звучи, нали?

Прочетете още:

Обилно изпотяване – как да се справим 

Потни ръце
Помощ! Потя се… 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top