Великденските пости са специално време от християнския календар, отредено за разтоварване на организма, както и за молитви, покаяние и добри дела в подготовка за Великденските празници. Възможно е да сме решили да спазваме великденските пости от религиозни съображения, навик или желание да проверим дали можем да спазим подобен режим на разтоварване. Независимо от причината, тези пости са една страхотна практика, която се спазва от много българи и е сред най-хубавите ни традиции. Избягването на месо и животински продукти за толкова дълго време може да изглежда непосилно, но в тази статия се надяваме да споделим няколко вкусни предложения, които да направят режима една идея по-лесен и приятен.
Все още има време да започнете
Дори и да не сте спазили строго постите от самото им начало или да сте прекъснали в някакъв момент, това не бива да ви спира от това да се придържате към тях сега. Пред никого няма нужда да отчитате своята дейност, освен пред себе си. Постенето и времето за разтоварване на организма са от изключителна важност. Великденските пости ни дават страхотен повод да дадем почивка на тялото си и да му позволим да се регенерира и да се възстанови с малко пролетна енергия, чистота и лекота. Научно е установено, че пости като великденския могат да възстановят нивата на стволови клетки, както и да регенерират отслабените имунни клетки. По този начин подобряваме не само имунитета си, но и забавяме стареенето на органите. Ползите от това да се храним само с естествена храна също ще бъдат усезаеми за нас. С правилното меню, ще имаме повече енергия от обикновено, както и изобилие от вкусни опции за това какво да похапваме.
Рецепти
Тези храни могат да внесат разнообразие в това, което сме си мислели, че е храненето по време на великденски пости. Всяка от тях е заредена с множество полезни микронутриенти и с още повече вкус.
Леща болонезе – веган вариант на този вкусен сос, който може да се използва с всякакъв вид паста и да носи познатия ни богат вкус, но без животинските продукти.
Съставки:
Леща – за предпочитане по-дребна
Една глава лук и около три скилитки чесън (за дълбочина на вкуса)
Два големи моркова и целина по вкус (за сладост)
Доматен сос или домати от консерва (основа на соса)
Червено вино (по избор)
Свежи домати
Зехтин
Зеленчуков бульон
Конопено семе, орехи или други ядки спрямо предпочитание.
Оцет
Риган и мащерка
Паста по избор
Първо запържете лука в малко зехтин. Добавете зеленчуците, чесъна и другите подправки. Разбъркайте за около 5 минути на среден огън преди да добавите доматения сос. Тук можете да сложите и виното. Добавете пресни домати и лещата. Наблюдавайте и разбърквайте при нужда. След около 20 минути, добавете оцета и сервирайте.
Веган тика масала – ако нямате готов микс от подправки, съставките за автентична индийска тика масала са следните: кимион, кориандър, куркума, червен пипер, грам масала и по избор – сминдух или копър.
Първо запържете чесън и джинджифил в кокосово масло. Добавете подправките за минута, след което нарязан на ситно домат. На ситно нарежете зеленчуци по желание. Добър избор са карфиол, чушка, тиквичка, патладжан и морков. След това добавете нахут или тофу по избор. Овкусете на сол и добавете малко лимон. За финал, добавете малко магданоз и сервирайте.
Прочетете още:
Здравословна Великденска трапеза
Здравословни Великденски курабии
Пълнозърнест козунак