Храни за активен живот

кой са най-подходящите?
Храни за активен живот

Воденето на активен начин на живот е сред най-добрите начини да се погрижим за здравето си. Движението е важно за хора на всяка възраст и има изобилие от начини да се раздвижим независимо от заетостта ни или здравословните проблеми. Едно нещо, което може да улесни спортуването и активния начин на живот е правилното хранене. То може да повиши ефекта от движението и тренировките, както и да ни даде достатъчно енергия и ключови нутриенти за да преборим леността и винаги да бъдем мотивирани за още.

Диетолозите наблюдават, че конкретни храни носят по-големи ползи за активно спортуващите. Тези групи от храни се препоръчват за тези от нас, които се движат повече или се натоварват физически. Освен да ни подпомогнат с енергия, подходящите храни могат да ни накара да се почувстваме и по-силни, по-издръжливи, както и по-щастливи. Не само като усещане, но и чисто физически, тялото ни се нуждае от подходяща диета спрямо натоварването за да изгражда по-силни мускулни влакна.

Съвети за храненето

Основите на доброто хранене включват храни богати на нутриенти като плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, бяло месо и млечни продукти с ниски мазнини. Не бива също така да прекалявате със захар или сол или да приемата значително повече калории, отколкото горите. За активния начин на живот е добре да приемате достатъчно протеин. Освен от месо и млечни продукти, разнообразявайте и си набавяйте протеина също и от бобови растения, храни от соя, ядки и семена. Разнообразието е важно и за плодовете и зеленчуците, които включваме в храненето си. Когато можем, винаги предпочетете, те да бъдат свежи и в богат асортимент. Водата е също един от най-важните компоненти в храненето, който често се пренебрегва. Особено през горещите месеци, бъдете винаги хидратирани и дръжте бутилка вода до себе си по всяко време. 2-3 литра вода на ден са необходимост за активно движещите се.


Най-подходящите храни

Овесени ядки

Овесените ядки са предпочитаната закуска за активния начин на живот. Те засищат глада и помагат за възстановяването на тялото ни. Освен това, се комбинира перфектно с някои от другите любими спортни храни като ядки, плодове и кисело мляко. Овесените ядки са храна, която можем да интегрираме в храненето си по много начини спрямо вкусовите ни предпочитания. Тя е богата на фибри и протеин, което я прави перфектна за активния начин на живот.

 

Горски плодове

Горски плодове като боровинки, малини, ягоди и къпини са сред плодовете (а и храните като цяло) с най-високо количество антиоксиданти. Функцията на антиоксидантите не само поддържа общото ни здраве, но е и много подходяща за трениращите и спортуващите. Антиоксидантите намалят мускулната треска и подпомагат процеса на възстановяване на организма ни след физическо натоварване. Те са перфектна добавка в смутита, плодови салати или протеинови шейкове.

Храни за активен живот

Бадеми

Всички ядки са полезни за нас (може би с изключение на фъстъците), но бадемите са най-подходящи за активния начин на живот. Една шепа бадеми ни носи не само високо количество протеин, но и 20% от необходимия магнезий за деня. Магнезият подобрява функцията на мускулите ни и помага при генерирането на енергия в тялото ни.

Кисело Мляко

Най-обикновеното кисело мляко, наред с йогурт, скир и други подобни храни, е любим продукт на редица спортисти и фитнес маниаци. Има добра причина толкова много от тях да ценят този млечен протеин. Той е нисък на калории и въглехидрати, съдържа полезни мазнини и ценен протеин. Една кофичка кисело мляко с плодове е страхотна както за закуска, така и като последно хранене преди лягане.

Прочетете още:
Зелените кълнове в менюто ни
Снаксове и чипсове – възможно ли е да са полезни?
Калориен баланс – храни с отрицателни калории

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top