Храните през юли

На които трябва да наблегнете

Става все по-топло и никак не ви се стои край печката. Разбираме ви. Това обаче не значи, че не можете да се храните здравословно. Продължавайте да хапвате тиквички или патладжан, изпечени във фурната. Наблягайте на краставици и домати – със и без сирене и маслини. И добавете към менюто си още няколко храни, по-правилно е да кажем плодове, типични за месец юли.

Кайсии

Те са богати на витамини А , В и С, на калий, каротеноиди и фибри, и на въглехидрати.

1 кайсия съдържа 16,8 калории. Малките оранжеви плодове са полезни най-вече за очите и сърцето. Смята се, че съдържащите се в тях вещества намаляват риска от дегенерация на макулата – основната причина за загуба на зрение при хора в напреднала възраст. Затова е добре да похапвате редовно по 3 – 4 кайсии на ден.

Понеже е и с високо съдържание на фибри, кайсията подобрява храносмилането и е често ползван лек при запек.

кайсии 

Праскови

Те са полезни, вкусни, богати на желязо. Хапвайте от тях, докато ги има на пазара. Прасковите подобряват храносмилането и перисталтиката на червата. Ако пътувате нанякъде и организмът ви реагира на промяната на храната, водата и режима ви със запек, хапвайте праскови или кайсии и ще се оправите.

Смокини

Те са с високо съдържание на пектин, който помага за регулирането на холестерола и ускоряването на метаболизма. Добър източник са на калций. Полезни са за заздравяването на костите, дават ви енергия и ви премахват усещането за умора.

 малини

Малини

Тези миниатюрни плодове са с високо съдържание на фибри, калий, магнезий, мед, желязо и витамин С. Една чаша малини доставя на организма ви цели 8 грама фибри, дава ви усещане за ситост, подтиска апетита и помага на тялото ви да изграя мазнините по-бързо. Затова малините са отлична храна за всеки, който иска да отслабва. Освен това намаляват риска от анемия.

Хапвайте всички тези плодове предимно сурови и за препоръчване преди обед или до 16 часа. Припомнете си кои бяха полезните, типични за юни месец храни.

Добър апетит и весело, вкусно лято!

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top