Храните през април

- виж кои са

Април е месец най-вече на зелените храни, също както и март. Зелена салата, рукола, киселец, коприва, спанак – тези зеленчуци властват над пролетното здравословно хранене. Е, веднага след тях се нарежда агнешкото. Априлската трапеза, отрупана с характерни за сезона продукти, е истинско изкушение.

Зеленчуци

Киселецът е нискокалорична вкусотия (21 калории на 100 грама), богата на желязо, калий и магнезий. С високо съдържание на витамин С, А, В1, В2 и Е. Има всички необходими съставки, за да ви отърве от пролетната умора, да ви даде енергия и настроение.

Може да го хапвате на супа, задушен или с яйца, или пък да го добавите суров към зелената салата и репичките. Въздържайте се от консумацията му само, ако страдате от подагра или бъбречни заболявания.

 супа

Спанакът би трябвало да е в менюто ви още от миналия месец. Продължавайте да похапвате от него, но добавете и коприва. Тя съдържа калций, желязо, цинк, калий, магнезий, витамини С, А и Е. Направете я на супа, сгответе я с яйца и сирене или ориз. Може да експериментирате и да сготвите яхния от киселец, спанак, коприва и нахут.

На пазара вече се предлагат и пресни картофи, не ги пропускайте. Продължавайте да хапвате моркови, пресен лук и чесън, копър, зелена салата, краставици, репи, броколи и пресни чушки.

Плодове

Царството на плодовете ще настъпи през месец май. Засега продължавайте с ябълките, бананите, цитрусите и крушите.

Месо

Пролетта е времето за крехко агнешко. То е с ниско съдържание на калории в сравнение с другите меса, богато е на желязо, цинк и магнезий, а също и на витамин В12. Това значи, че ако го комбинирате с коприва, спанак, зелена салата, краставици и репи, ще сте далеч от всяка пролетна болежка, в отлично настроение и с добра фигура. (Последното, разбира се, ако консумирате всичко с мярка и се откажете почти напълно от яденето на хляб или минете на скромни количества пълнозърнест.)

Подправки

Добавете пресен розмарин и копър за пресните картофи към подправките, които използвате обикновено.

 риба

Риба

Добавете риба тон към зелената салата. Хапвайте миди, скариди, пъстърва, треска и веднъж седмично сьомга.

През април, както и през всички останали месеци, ви препоръчваме да се храните умерено, с разнообразна храна, да пиете много вода, да се разхождате, да спите 7 – 8 часа на нощ и да се усмихвате колкото се може по-често. Това е проверена рецепта за здраве и щастие.

Прочетете повече:

Храните през март

Хранителни добавки с цинк
10 храни, подсилващи здравето на мъжа

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top