Храните през февруари

- на които да наблегнем

Все още е зима, пролетта е далеч, но менюто на почитателите на сезонните храни започва да се разнообразява. Вярно, едни от най-препоръчваните за похапване зеленчуци продължават да са броколи, зеле, целина, цикория, ряпа и цвекло, но пък препоръчителна храна за февруари е шоколадът! Струва си да хапнете за обяд порция зеле с ориз, за да стигнете до десерта – шоколад, нали?

Зеленчуци

Основните вече ги изредихме по-горе. В общи линии това, което се препоръчва да слагате на трапезата си през януари, е валидно и за февруари. Можете да добавите към менюто си хрян, гулия (земна ябълка) и да намалите праза и различните видове зеле за сметка на картофите. Нотка на свежест и разнообразие идва от появата на репичките. Хапвайте ги сурови, само с малко сол и/или черен пипер.

 Земна ябълка

Плодове

Първенство все още държат цитрусите. Продължавайте да си правите фреш от лимони, портокали и грейпфрут. Хапвайте киви и мандарини. За малка закуска – между сутрешното и обедното хранене – яжте банан. За следобедна закуска – ябълка или круша.

Пийте по една чаша чай от шипка дневно.

Месо

Сега е времето на дивечовото месо – еленско, заешко. Ако не можете да сдобиете с такова, наблегнете на пилешкото и телешко, задушено с билки, месо. Потърсете рецепти и експериментирайте.

Риба и морски дарове

Хек, барбун, скумрия – поне веднъж седмично хапвайте някоя от тези риби. Миди, стриди, раци – не пропускайте да се поглезите и с тях.

Шоколад

Три месеца зима действат изтощаващо. Имате нужда от презареждане, енергия, тонизиране. Шоколадът ви ги осигурява. Шоколадово суфле, горещ шоколад, няколко блокчета шоколад за десерт след обяда – хапвайте, наслаждавайте му се.

 Шоколадово суфле

Разбира се, не забравяйте, че за да сте в добра форма, освен да се храните здравословно трябва и да се движите. Правете упражнения, ходете на разходка, използвайте слънчевите дни, за да си набавите витамин D. Вижда му се краят, наближава времето на витаминозната бомба от пролетни храни.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top