Все още е зима, пролетта е далеч, но менюто на почитателите на сезонните храни започва да се разнообразява. Вярно, едни от най-препоръчваните за похапване зеленчуци продължават да са броколи, зеле, целина, цикория, ряпа и цвекло, но пък препоръчителна храна за февруари е шоколадът! Струва си да хапнете за обяд порция зеле с ориз, за да стигнете до десерта – шоколад, нали?
Зеленчуци
Основните вече ги изредихме по-горе. В общи линии това, което се препоръчва да слагате на трапезата си през януари, е валидно и за февруари. Можете да добавите към менюто си хрян, гулия (земна ябълка) и да намалите праза и различните видове зеле за сметка на картофите. Нотка на свежест и разнообразие идва от появата на репичките. Хапвайте ги сурови, само с малко сол и/или черен пипер.
Плодове
Първенство все още държат цитрусите. Продължавайте да си правите фреш от лимони, портокали и грейпфрут. Хапвайте киви и мандарини. За малка закуска – между сутрешното и обедното хранене – яжте банан. За следобедна закуска – ябълка или круша.
Пийте по една чаша чай от шипка дневно.
Месо
Сега е времето на дивечовото месо – еленско, заешко. Ако не можете да сдобиете с такова, наблегнете на пилешкото и телешко, задушено с билки, месо. Потърсете рецепти и експериментирайте.
Риба и морски дарове
Хек, барбун, скумрия – поне веднъж седмично хапвайте някоя от тези риби. Миди, стриди, раци – не пропускайте да се поглезите и с тях.
Шоколад
Три месеца зима действат изтощаващо. Имате нужда от презареждане, енергия, тонизиране. Шоколадът ви ги осигурява. Шоколадово суфле, горещ шоколад, няколко блокчета шоколад за десерт след обяда – хапвайте, наслаждавайте му се.
Разбира се, не забравяйте, че за да сте в добра форма, освен да се храните здравословно трябва и да се движите. Правете упражнения, ходете на разходка, използвайте слънчевите дни, за да си набавите витамин D. Вижда му се краят, наближава времето на витаминозната бомба от пролетни храни.