Храните, на които да наблегнем през ноември

- вижте ги

На пазара вече целогодишно могат да се намерят плодове и зеленчуци от почти всички сезони. Въпреки това през зимата по-рядко ни се хапват домати и по-често ни се иска да хрупаме зеле. Съвсем нормално е. Тялото ни знае от какво има нужда за всеки един сезон. За съжаление рядко се вслушваме в желанията му.

Затова ние решихме да се явим в негова подкрепа. Периодично ще ви представяме храните, на които е добре да наблегнете през всеки един месец от годината.

Червено зеле

То помага да се предотврати риска от запушване на артериите и е богато на фибри, които подобряват храносмилането. Освен това съдържа много витамин С и В1 и В2. Нормално е да започне да ви се хапва от него повече в началото на зимните месеци, когато голямото ядене на тежки и мазни храни тепърва предстои.

Зеле 
Богато е на витамин С и витамин К. Прочиства организма и помага за подсилване на имунната ви система – идеално за ноември и декември, когато ви се случва да прекалите с червеното вино и да ядете повече мазни и вредни храни.

Брюкселско зеле

То е богато на витамин С и е чудесна храна за месеците, на които господари са грипът и настинката. Освен това съдържа малко калории. Половин чаша варено брюкселско зеле – само 32 калории.

есен храни

Моркови

Полезните вещества и витамини, които съдържа помагат за здравето на очите, ноктите, косата, кожата, а също и за подобряване на паметта и концентрацията. Зимата е усилен работен сезон, та всички имаме нужда от подобна помощ.

Праз

Картофена супа с праз или супа с праз и нахут е отлично ястие за студените дни. Празът е добър източник на витамин С, желязо и фибри. Все съставки, които ще ви помогнат да се почувствате свежи, енергични и във форма.

Боровинки

Богати са на витамин С. Хапвайте по една шепа от тях всеки ден и никакви простудни заболявания няма да ви хванат. Полезни са също за здравето на кожата.

Тиква

Ароматна, вкусна – тя е богата на калий и витамин А, които са важни за регулиране на кръвното налягане и за здравето на очите и косата.

Добавете тези храни към ноемврийското си меню. Няма да съжалявате.

Добър апетит!

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top