Декември е сезон на тежките трапези и лакомствата. Можете да се отпуснете и да хапвате колкото си искате от всичко. Само че после ще ви е трудно да се върнете към нормалния си режим на хранене. А и защо да прекалявате цял месец, след като това само ще натовари организма ви и ще ви накара да се чувствате дискомфортно? По-добре е да хапвате по малко от различните празнични ястия, а през деня да се придържате колкото е възможно към обичайния си режим на хранене. Прегледайте също кои са подходящите за сезона храни – плодове, зеленчуци, млечни продукти, риба. Най-вероятно ще ви дойдат нови идеи за попълване на празничното меню.
Зеленчуци
И през този месец, както и през ноември, зелето държи първенство. Към него се добавят зимната зелена салата, целина, цикория и земни ябълки. Празът, пащърнакът, тиквата и зимната ряпа също все още в сезон и е добре да не ги пренебрегвате.
Печурките пък са страхотна гарнитура за печените и задушени меса, които се хапват по традиция през декември.
Плодове
Всички те могат да се ядат като десерт, между храненията или да се включат в някоя манджа. Потърсете рецепти за месо с ябълки, боровинки, дюли. Ще останете очаровани от богатия вкус, който имат тези ястия, а в същото време ще успеете да избегнете прекаляването със сметана и майонеза.
Ядки
Лешници, орехи – използвайте ги за мезе, докато пийвате с приятели или ако ви се хапва нещо между храненията.
Билки
Към обичайните чубрица и джоджен добавете още мащерка.
Риби
Треска, ципура, калкан – рибата като че ли не е на особена почит след Никулден, но парченце пушена сьомга с картофена салата винаги е добра идея. Похапването на миди също.
Месо
Тук всички ще са единодушни – декември е месецът на свинското. Прави сте, но когато купувате свинските пържоли за празничната вечеря, вземете и малко телешко и пилешко – за разкош и разнообразие. А и нали знаете, със свинското не бива да се прекалява.
Пожелаваме ви весели приготовления!
Прочетете още
Здравословна коледна трапеза
Режим на хранене на децата по празниците
Етерични масла против махмурлук