Хранителни добавки

за деца

Може ли детето ви да използва вашите хранителни добавки? Категорично не! При никакви обстоятелства не бива да давате на детето си от хранителните добавки, които приемате вие! Не само това, не бива изобщо да давате хранителни добавки, ако те

  • не са консултирани с лекаря му;
  • не е изрично упоменато, че са за неговата възраст;
  • не е ясно от кого са произведени, а цената е подозрително ниска.

Защо детето ви не бива да пие от вашите хранителни добавки?

Въпреки че след рекламите на подобни продукти, се чудите как хората, които не ги приемат, въобще са живи, не се изкушавайте. Здравото дете (дори злоядото) успява да си набави всичко от храната, ако менюто му е разумно и добре балансирано.

Дори и да допуснем, че хлапето по ред причини има нужда от прием на допълнителни нутриенти, и то точно от тези, които вземате вие, за него те трябва да са в различна дозировка и различни съотношения (ако това са комбинирани продукти). То има безусловна нужда от витамини, минерали и от някои биологично активни вещества, но в строго ограничени граници и излишъкът е не по-малко опасен от недостига. Въпросът дори не опира до  възможността за хипервитаминоза, а директно за натравяне при приемане на по-голяма доза от необходимото. Особено внимателни бъдете с мастноразтворимите витамини (A, D, E, K), които се натрупват в организма.

Какви опасности могат да крият хранителните добавки?

Освен превишаването на оптималната доза, има и някои други сериозни рискове при произволен прием на подобни продукти от деца:

  • взаимодействия с лекарства, чието действие променят – намаляват, засилват или водят до нов, нежелан ефект;
  • блокиране или затрудняване на усвояването на важни хранителни вещества;
  • възможност за наличие на неупоменати върху етикета вещества и/или разлики в количеството на активните съставки – добавките не се регулират строго като лекарствата;
  • неизяснено влияние на много от веществата в тези продукти върху детския организъм – проучванията при деца са много по-малко и т. н.

Маркетинговите усилия на производителите и продажбата на добавките без рецепта създават усещане за пълна безопасност. Но ако подозирате, че детето ви има нужда от тях – непременно се посъветвайте с лекаря му. Консултацията е задължителна, когато малчуганът често боледува, има хронично заболяване, алергия, проблеми с развитието и др.

Кои са хранителните съставки от особена важност за малките?

Това са витамин D и калций, желязо, цинк, витамини А, В9 и В12, холин, есенциални мастни киселини (Омега 3, 6, 9) и т. н. Те участват в ускореното общо развитие на детския организъм и в частност на мозъка.

Обикновено се налага да бъдат приемани от малчугани

  • на вегетарианска или веганска диета;
  • със заболявания, които влошават усвояването на основни нутриенти;
  • със специални хранителни потребности и/или заплашени от недохранване.

Когато все пак се наложи да давате хранителни добавки

Не правете компромис с качеството им. Избирайте сертифицирани реномирани производители и търговци и обсъждайте избора им с доставчика си на здравни грижи.

Не ги наричайте „бонбонки“ и „сиропче“ – това кара малчуганите да ги смятат за безопасни и при възможност те биха консумирали големи количества от тях. Обяснете им, че са лекарства и въпреки приятния си вкус са опасни.

Не ги оставяйте на леснодостъпни места и без надзор.

Но преди всичко – подбирайте внимателно менюто на съкровището си, старайте се то да е пълноценно и балансирано и можете да сте сигурни, че правите най-доброто за здравето и развитието му!

Прочетете още:
„Хранителните добавки – какво трябва да знаете за тях“
„Комбинирани добавки – по какво се отличават“
„Здравословно хранене на малките ученици“

 

 

 

 

 

 

 

.

 

 

 

 

 

 

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top