Хранителни добавки

за здрави очи

Ролята на зрението за качеството на живота си оценяваме, когато то започне да отслабва. С възрастта в очните тъкани настъпват дегенеративни процеси, които реално заплашват със силното му влошаване – до ослепяване. Говорим за възрастова макулна дегенерация, катаракта, глаукома, диабетна ретинопатия и др. Кои хранителни добавки могат да помогнат за запазване на здравето на очите?

Формулите AREDS и AREDS1

Провеждат се много изследвания за действието на различните вещества и за базови между тях се смятат две проучвания на възрастово обусловени очни заболявания – AREDS и AREDS1 (Age Related Eye Disease Study), проведени в САЩ. С тях се утвърждават две формули за хранителни добавки, които имат благотворно действие върху очното здраве:

AREDS

Тя е утвърдена след първото голямо изследване, проведено на границата на двата века (1990 – 2001) и включва витамин С, витамин Е, бета каротин, цинк и мед.

AREDS1

След като станало ясно, че бета каротинът повишава риска от рак на белия дроб за настоящи и бивши пушачи, е разработена и втората формула за добавки за зрението, в която бета каротинът е заместен с лутеин и зеаксантин.

Най-често препоръчваните хранителни добавки за очи

Витамини

  • А – дефицитът му се свързва с така наречената ксерофталмия. Болестта започва с влошено нощно виждане, пресъхване на слъзните канали, омекване на роговицата и слепота. Смята се, че високите му дозировки намаляват риска от възрастова дегенерация на макулата и катаракта.
  • С – силен антиоксидант, насърчава производството на колаген, нужен за здравата структура на тъканите, пази от катаракта и изпълнява превантивна роля срещу свързаната с възрастта дегенерация на макулата.
  • Е – защитава лесно поддаващите се на окисление очни тъкани, високите дози от него може би намаляват риска от катаракта.

Лутеин и зеаксантин

Лутеинът и зеаксантинът са каротеноиди, концентрирани в макулата. Наричат се още макулни пигменти.  Забавят напредъка на макулната дегенерация и намаляват риска от катаракта. Ролята им е да пазят очите от UV лъчите и високоенергийната синя светлина. По-високата им концентрация се свързва с по-добро зрение при недостатъчна осветеност и при отблясъци.

Цинк

Цинкът е полезен с антиоксидантните си свойства и подкрепя метаболизма на окото. В тандем с витамин А осигурява производството на меланин в очните тъкани. В съчетание с витамините антиоксиданти забавя дегенеративните процеси. Дефицитът му влошава нощното виждане. Понеже той затруднява усвояването на медта, добре е в хранителните добавки с цинк да има и мед.

Омега 3 мастни киселини

Нужни са за изграждане на мембраните на клетките на ретината. Защитават от развитието на диабетна ретинопатия и други заболявания, като потискат възпалението в очите.

Препоръчителни са също

  • витамините от В комплекс и витамин D;
  • растителни антиоксиданти като екстракт от гинко билоба и черна боровинка, ресвератрол, рутин, кверцетин;
  • селен и т. н.

Хранителните вещества, за които говорим, присъстват в добри количества в храната. При балансирано хранене с диета, близка до средиземноморската (с много плодове и зеленчуци, зехтин, риба и морски дарове) вие лесно можете да си набавяте препоръчителната среднодневна норма от тях. Когато обаче има признаци за реална заплаха за зрението ви, те са необходими в доста по-високи дози. Ще ви ги доставят хранителните добавки за очи.

На пазара има изобилие от подобни продукти и за да изберете най-полезните за вас хранителни добавки за очи, консултирайте се с офталмолог.

Прочетете още:
„Хигиена на очите по време на работа с компютър“

„Средиземноморска диета“
„Каротеноидите“

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top