Хранителни добавки за менопауза

- помагат ли?
Хранителни добавки при менопауза

Заливат ви горещи вълни, не можете да спите, настроението ви се променя рязко – симптомите на менопаузата са налице. Надяваме се, че не сте отлагали консултацията с лекаря си и вече имате изградена стратегия за действие. Ако още не сте, то непременно си запазете час и не губете повече време. Вашият лекар със сигурност ще ви предложи варианти за облекчаване на симптомите. Това ще ви помогне да водите нормалния си начин на живот и да не утежнявате отношенията си с околните.

Хормоналната терапия е ефективна в краткосрочен план. В дългосрочен план не е добра идея, защото увеличава риска от инсулт, проблеми със сърцето и рак на гърдата.

За да решат проблема, много специалисти вече търсят алтернатива на хормоналната терапия и се обръщат към хранителните добавки и хапчетата на билкова основа.

Проблемът е, че не всички добавки, които се предлагат на пазара са тествани достатъчно. Няма сериозни доказателства за тяхното ефективно въздействие върху симптомите на менопаузата. Затова е важно да се посъветвате с лекаря си преди да решите коя точно хранителна добавка да приемате.

 Най-често препоръчваната добавка е черен кохош. Това е екстракт от растението черен кохош, на чието действие до момента са правени две изследвания. Първото е от 2008 година и според резултатите от него черният кохош действа ефективно при лечение на симптомите на менопаузата. Второто е от 2010 година и според него екстрактът облекчава симптомите на 26%. Истината е, че са необходими допълнителни проучвания, които да установят и евентуалното му вредно въздействие върху организма. Смята се, че той може да доведе до увреждания на черния дроб.

Освен екстракт от черен кохош, доста лекари препоръчват прием на витамин Е и соеви продукти. Те, комбинирани с промяна на режима ви – достатъчно сън, нова диета би трябвало да ви донесат така желаното облекчение.

Хранителни добавки при менопауза

Помнете, че няма солидни доказателства за благотворното влияние на хранителните добавки в тази сфера. Помнете също, че менопаузата не е болест. Вие не лекувате нея, а търсите облекчение за доста неприятните й симптоми. Консултирайте се с лекаря си и започнете да пиете хранителни добавки и да спазвате режим на хранене и почивка. Ако симптомите не изчезнат до няколко седмици, то е добре да преустановите лечението, да се посъветвате отново с лекаря си и да опитате друго. При всяко положение не е добра идея да пиете хранителни добавки на своя глава. В тялото и в начина ви на живот настъпват важни промени. Отнесете се към тях с нужното внимание.

Прочетете още:
Хранителните добавки

Открийте в дрогерии Be Fit хранителни добавки за облекчаване на неприятните симптоми при менопауза

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top