Хранителните навици на малкия ученик

- вижте ги

Детето ви вече е първокласник. В момента се сменя целият му досегашен начин на живот. То е много впечатлено от всичко ново, което му се слува. Опитва се да се адаптира, но понякога е раздразнително, нервно, уморено. Това се отразява и на апетита му, което пък притеснява вас. Помогнете на хлапето да си създаде нови хранителни навици, които отговарят на новия му ежедневен режим.

Не пропускайте закуската

Независимо дали досега е ходило на детска градина или е гледано в къщи, детето ви задължително е закусвало. Не променяйте този навик. Настоявайте на него колкото се може по-дълго (докато след това то само иска да закусва). Приготвяйте вкусна, питателна закуска. Яйце, сирене, масло, мляко – нека те задължително присъстват в нея.

Приготвяйте му нещичко за хапване, което да отнесе в училище

Да, вие му давате джобни, но нали се сещате колко от тях отиват за ябълка или кифла. Не вреди да му сложите в чантата един красиво опакован сандвич или домашно приготвена закуска – кифла, парче баничка. Междинните закуски се осигуряват от училището? Това е повече от чудесно. Вие пък сложете в ученическата чанта една ябълка и не забравяйте да напомните на детето си да я изяде в някое от междучасията.

Въобще, наблегнете на плодовете. Нека в чантата на вашия първолак винаги има ябълка или някакъв друг плод.

Дръжте на обяда

Ако взимате детето си от училище още на обяд, непременно обядвайте заедно с него. Супа или салата, основно ястие и десерт – нека хапването им стане ваш малък ритуал. Така вие ще прекарате малко повече време с детето си, а то ще се научи, че каквото и да се случва винаги има време за един хубав обяд, след който всичко изглежда различно. Може да готвите в къщи или да хапвате навън, както пожелаете. Избягвайте обаче пиците на парче и хамбургерите. Наблегнете на готвена храна.

 Хранителен режим на ученика

Грижете се да има лека вечеря и то поднесена навреме

Успеете ли да създадете на детето си навик да не яде след 19 – 20 часа, ще ви е благодарно цял живот. Салата, супа, задушени зеленчуци – приготвяйте лека вечеря.

Сладкиши, бонбони, чипс, хамбургери – борете се с тях разумно

Не забранявайте на детето си да яде джънк фууд. Ако го направите, то ще яде само нея. По-добре хапвайте заедно по някой хамбургер от време на време. Или пък пробвайте някой чипс с нов вкус веднъж на една – две седмици. Не лишавайте детето си от сладки неща, но и не му позволявайте да прекалява. Вместо да забранявате, давайте му да опитва и след това обяснявайте защо всъщност тази храна не е особено полезна. Дръжте се с първолака като с голям човек, той ще ви разбере.

Служете си повече с хитрина, постоянство и търпение при създаване на новия хранителен режим на вашия първолак, отколкото със заповеди и забрани. Не забравяйте, помогнете ли му да създаде стабилни хранителни навици като малък, ще му бъде много по-лесно да се храни здравословно и редовно, когато порастне.

Прочетете още:

Как да готвим разумно за детето си 

Как да повишим апетита на детето 
6 мита за храненето на бебетата 
 
 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top