Хранителните добавки

Днес, когато модата им е стихнала, хората имат по-трезво и отговорно отношение към тях...

Преди няколко години всички бяха полудели по хранителните добавки. Те бяха новост. Възприемаха се като нещо чудодейно и в общи линии нямаше човек, който да не е пил една или друга хранителна добавка и да не се е чувствал чудесно!

Днес, когато модата им е стихнала, хората имат по-трезво и отговорно отношение към тях. На преден план излиза въпросът „Полезни ли са хранителните добавки или не?”

За да сте здрави, тялото ви се нуждае от добра комбинация от антиоксиданти, витамини, биофлавоноиди, минерали, протеини, въглехидрати, незаменими мастни киселини и други добавки. С храната вие си осигурявате много от тези вещества. И все пак е невъзможно да получите всичките. Заради начина ви на хранене, тютюнопушенето, замърсяването – причините са стотици. Натрупването на липси на някои от тези вещества в организма ви води до отпадналост и здравословни проблеми.

Основните хранителни вещества, като витамини и минерали, които са необходими за поддържането на енергията и живота, трябва да бъдат винаги в норма. И правилното хранене може да ви го осигури. Но сигурни ли сте, че се храните правилно. Органични продукти, достатъчно плодове, зеленчуци, мляко и сирене, достатъчно течности, редуциране до минимум на вкусните бургери от заведенията за бързо хранене, отказване на цигарите и съвсем малко алкохол – това е начинът да си набавяте необходимите хранителни съставки. При здравословното хранене трябва да избягвате прекомерното използване на рафинирани въглехидрати, сол, кафе, алкохол и наситени мазнини. Те са отговорни за по-голямата част от сериозните заболявания – сърдечно-съдови заболявания, диабет.

Хранителните добавки се явяват алтернатива на нашата неспособност да си осигурим ежедневно здравословно меню, чист въздух и по-малко стрес, а следователно и всички необходими хранителни вещества. Те са само и единствено допълнителен елемент към храната. Помагат за допълване на ежедневната ни диета, но в никакъв случай не могат да засметят който и компенсират липсата на който и да било вид храни.

Обикновено те стимулират метаболизма, който е отговорен за преработката на храни и токсини и изгарянето на мазнини. Какво печелите от това? В състояние сте да обработвате храната си по-ефективно и да изгаряте много повече мазнини. Особено ако ги комбинирате с физически упражнения.

Повечето хранителни добавки са произведени от естествени съставки и затова е малко вероятно да имат странични ефекти. Най-лошото, което може да ви се случи, е да направите лека алергична реакция.

Това е. Хранителните добавки не са вредни, ако ги използвате разумно като помощни средства към едно добре балансирано и здравословно меню.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top