Хранене след тренировка

подходящите храни?
Хранене след тренировка

Редовно ходите на фитнес или пък предпочитате джогинг, посещавате часова по йога и аеробика, играете тенис на корт. С какъвто и спорт да поддържате формата си, трябва да познавате най-подходящите храни за след тренировка.

Според диетолозите най-важно след усилена физическа активност е да приемате течности и въглехидрати. Тялото ви бързо свиква с това, че ще замените изразходваното от него „гориво” и спира да складира хранителни вещества под формата на мазнини. А какво по-хубаво от това?

Колко течности трябва да пиете? Претеглете се преди и след тренировката. Трябва да изпивате по 1,5 литра течност за всеки загубен килограм. Смятайте.

Колко въглехидрати е добре да приемате? По 1,5 грама на килограм. Ако тежите 59 килограма, ще са ви необходими 90 грама въглехидрати.

Колко време след тренировка трябва да се храните?

Диетолозите съветват това да става до 30 минути след като приключите с тренировката. Така тялото ви ще може да усвои и да използва ефективно приетите хранителни вещества.

Най-добре е да хапнете веднага след като спрете с упражненията, тичането или каквото друго правите. Не чакайте да стигнете до вкъщи, за да си приготвите храна. Вземете си мюсли или зърнен бар. Можете да ядете също зеленчуци, хумус, соленки със сирене. Важното е да избягвате храни с високо съдържание на мазнини или такива, които се усвояват по-бавно от организма.

Необходимо ли е да пиете спортни напитки по време на или след тренировка? Зависи от дължината на самата тренировка. Ако продължава повече от час, добре е да си вземете спортна напитка с повече електролити – натрий, калий. Ако е не повече от 30 минути, можете спокойно да пропуснете спортната напитка.

Правилното хранене след тренировка ще ви помогне да поддържате добрата си форма и да не чувствате умора и изтощение. Затова бъдете винаги подготвени с една чашка мюсли, ядки или някакъв зеленчук. Така целият ден ще се чувствате жизнени, енергични и готови да извършите велики дела.

Прочетете още:
Как да се сдобием с плосък корем
5 добавки за загуба на тегло

10 храни, подсилващи здравето на мъжа

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top