Хранене на новороденото

- какво не знаем за успешното кърмене?

Растеж на бебето
Растежът е динамичен процес, който започва със зачеването, продължава по време на вътреутробното развитие, през кърмаческия период, детството, пубертета до възрастния индивид. Растежът е комбинация от наддаване на ръст, тегло и постепенно съзряване на клетките, тъканите и органите в организма. Наддаването на ръст и тегло на бебето се определя от растежни стандарти на Световната здравна организация.
Какво е хранене?
Храненето е комбинация от приемане на храната, храносмилане, усвояване на хранителните съставки, транспорт в организма, обмяна и съхранение на веществата и отделяне на отпадните продукти.
Храносмилателна система на кърмачето
Кърмачето идва на бял свят с функционално незряла храносмилателна система. В първите няколко месеца от живота му постепенно се развиват мускулатурата на храносмилателната система и нейните движения (перисталтиката); увеличава се обемът на стомахчето и количеството на стомашния сок, а към 5-тия месец и киселинността му; постепенно се активират храносмилателните ензими, които разграждат храната и се засилват функциите на черния дроб и бъбреците.
breast_feeding4
Основната храна в първите месеци от живота на бебето
За първите 5 месеца след раждането природата е сътворила перфектната храна – кърмата. Тя е съобразена с незрелостта на храносмилателната система на кърмачето. Кърмата съдържа всички необходими хранителни и защитни вещества, както и пребиотици. Пребиотиците осигуряват лесно храносмилане и съдействат за развитието на имунната система на кърмачето, като стимулират растежа и развитието на полезна чревна флора.
Сукането, преглъщането и дъвкането са процеси, на които бебето трябва да бъде обучено. Бебето трябва да се научи как да суче от майчината гърда, а майката трябва да се научи как да кърми. За тази цел и двамата имат нужда от време и спокойствие. В началото кърмените деца огладняват на всеки два до три часа, без да се съобразяват с деня и нощта. Честото кърмене стимулира производството на мляко, а колкото повече мляко отделят гърдите, толкова по-дълги стават паузите между храненията
За гръдните зърна също е по-добре новородените да сучат по-често и по-кратко време. В началото бебето се нуждае от 8 до 12 хранения в денонощие, а след това повечето деца се задоволяват с 6 до 7 кърмения. За около месец количеството на изсуканата кърма нараства до почти 100 мл. на всяко кърмене.
Бебетата, които започват да сучат непосредствено след раждането и се хранят според желанията си, губят по-малка част от телесното си тегло и наддават по-бързо. Колкото по-рано и по-често суче кърмачето, толкова по-бързо коластрата преминава в зряло, калорично майчино мляко се увеличава количеството.
 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top