Хранене на кучето 2

- видове храни

Когато решите да си вземете куче, на дневен ред застава въпросът с какво ще го храните. Дори и да ви се струва, че най-доброто, което можете да направите, е да споделяте с него своята храна, не е така. В нея има продукти и подправки, които – поради състава си – са противопоказни за най-добрия приятел на човека.

С какво да храните своето куче?

Домашно приготвена храна

Едната ви възможност е да готвите сами за кучето си. Това означава да се запознаете с потребностите му, с нужните хранителни вещества и балансът между тях. После да разработите няколко рецепти и по тях да приготвяте храната му. Във всяка порция трябва да има месо, мазнина, зеленчуци. Можете също да му давате варена риба, варено яйце, ориз, картофи, моркови, тиква, парченца сурова ябълка без семките и т. н.

Има храни, които са забранени за кучетата. Сред тях са и кокалите – поради опасността да наранят червата на животното. В същото време обаче те много ги обичат и може би ще трябва да намерите някакъв разумен компромис.

Вероятно ще ви се наложи да се консултирате с добър ветеринар при изготвянето на менюто.

Фабрично приготвена храна

На пазара има огромно разнообразие от кучешки храни. Те съдържат всичко необходимо за поддържане на здравето и добрата кондиция на кучето. Разработват се формули за палета и за млади кучета, за зрели и застаряващи, за затлъстели. Има варианти за бременни и кърмачки, за животни с високо физическо натоварване, както и за такива със специални здравословни проблеми.

Храните от висок клас са перфектният избор. Те задоволяват всички нужди на вашия домашен любимец и не е нужно да му осигурявате допълнително витамини и минерали. Продуктите от най-ниския ценови клас често са със съмнителен състав и качество. Поради по-ниската им хранителна стойност се налага даването на по-големи количества и в дългосрочен план те не излизат много по-евтини от високия клас храни. Вероятно ще са нужни и добавки с витамини и минерали.

Между евтините и скъпите храни има широка палитра от среден клас. След внимателно проучване на етикетите и разговор с ветеринаря можете да изберете максимално добрия вариант за вас и вашия домашен любимец.

Видове кучешка храна

Освен по предназначението си, кучешката храна се различава по формата си и съдържанието на вода.

Сухите гранули са най-икономични, можете да ги сложите в купичката сутринта и да останат, докато бъдат изядени, без риск от разваляне. До тях винаги оставяйте купичка прясна вода.

Полувлажните храни имат в състава си от 25 до 40% вода. Те са за бърза употреба след отваряне.

Консервите в метални кутии или в пликчета са с висока влажност – до около 70-80%. Предлагат се пастети, паучове, късчета в сос и късчета в желе, комбинации със зеленчуци. Кучетата определено ги предпочитат. След отваряне се съхраняват в хладилник. Бързо се развалят, затова поставяйте в купичката само количество, което питомецът ви ще изяде наведнъж. След всяко хранене почиствайте съдинките добре.

Обърнете внимание, че при едно и също количество суха и консервирана храна, сухата дава повече калории.

При преминаване от една храна към друга в продължение на десетина дни замествайте постепенно старата с новата, за да привикне кучето.

Лакомства и награди

Специалистите казват, че те не бива да надхвърлят 10% от общия калориен прием за деня. Използвайте ги с мярка и наистина само за насърчаване и възнаграждаване на вашия любимец. Не пропускайте да се снабдите с кокали от телешка кожа, които добре почистват кучешките зъби.

Добре храненото куче е здраво, щастливо, с лъскава козина и в добра физическа форма.

Прочетете още:
Хранене на кучето – потребности

 

 

 

 

 

 

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top