Хранене на кучето

- потребности

За много хора кучето не е просто домашен любимец – то е член на семейството, който често се намества дори в постелята на стопаните си. И ако да спи в леглото ви с нищо не заплашва здравето му, то да се храни от трапезата ви, не е добра идея. Това може да се окаже опасно не само за благополучието му, но и за живота му.

Хранителните нужди на вашето куче

Кучетата са предимно месоядни животни, но имат нужда и от растителна храна като източник на въглехидрати, фибри и биоактивни фитохимикали. Затова не бива да са на изцяло месна диета.

Има множество породи и те най-общо се разделят на дребни, средни и едри. Освен по порода, животните се различават по възраст и здравословно състояние, с различна степен на активност са и съответно – с различна потребност от храна. Това прави обобщаването на хранителните потребности на кучетата трудно до невъзможност.

Но пък е много лесно да се каже какво безусловно не бива да консумира най-добрият приятел на човека: напитки с кофеин, алкохол, шоколад, захар и захарни изделия,  костилкови плодове (кайсии, сливи с костилките), грозде (макар че познавам поне 3 кучета, които с удоволствие похапват по цяла чепка без последици), чесън и лук. Забранени са суровите месо, дроб, риба и яйца поради вероятността да са заразени с опасни микроорганизми и паразити. Проверете внимателно дали млякото и млечните изделия понасят на вашето куче – твърде вероятно е да му причинят храносмилателни проблеми или да предизвикат алергия.

И нещо много важно – кокалите не са месо. Кучето няма да загуби, ако му ги спестявате – дори пилешките. Начупени на остри парченца, могат да причинят сериозни наранявания в стомашно-чревния тракт.

Хранене според възрастта и породата

Кутретата

В първите няколко седмици майчината кърма е напълно достатъчна на кутретата. Нужда от допълнително подхранване се появява около края на първия месец. До към края на втория храната трябва да бъде кашава, разделена на 4-6 хранения. Това означава, че ако се спрете на гранули, ще трябва да ги овлажнявате. След отбиването до към четвъртия месец са нужни 4 хранения. До навършване на половин година хранете палето по 3 пъти на ден. След това – по два пъти.

Колко храна да давате при различните породи? Кутретата от дребни породи имат по-бърз метаболизъм и се нуждаят от по-голям прием на калории на килограм живо тегло. Тези от големите породи растат по-дълго и по-интензивно и имат специфични изисквания към храната. Консултирайте се с ветеринаря си или се водете по препоръките на производителя, като намалявате или увеличавате дозата според индивидуалните особености на вашето куче.

Възрастните кучета

Кутретата се смятат за пораснали, когато са с тегло поне 90% от нормата за породата. Хранят се по два пъти дневно. Големината на порциите зависи не само от големината на кучето, но и това, на какво физическо натоварване е подложено, на какъв етап от жизнения цикъл е – бременно, остаряло.

Както недохранването, така и прехранването могат да навлекат на вашия домашен любимец сериозни здравословни проблеми. Когато менюто му е едностранчиво, се формират опасни дефицити на важни хранителни вещества.

Затова, особено докато добиете опит в храненето на кучето си, поддържайте постоянна връзка с ветеринарен лекар.

 

 

 

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top