Хранене на котката

- навици и потребности

Смята се, че котките са най-разпространените домашни любимци – повече дори от кучетата. Здравето и благополучието им е главна грижа на стопаните им. Основен фактор  за здравата, жизнена и щастлива котка е храненето. А за да ѝ осигурите пълноценно хранене, трябва да знаете някои основни положения.

Хранителни навици на домашната котка

Котките са нощни хищници. Затова и вашият домашен любимец – според природата си – предпочита да похапва рано сутрин и късно вечер. Но когато се храни от паничка, в която постоянно има храна, зверчето обикновено хапва малка порция, оттегля се, малко по-късно отива отново – и така – до към петнайсетина пъти дневно. Многократно пие вода. Предпочита чисти съдове на спокойно място далече от тоалетната си.

Имайте предвид, че котката изгражда трайни навици и ако си хареса една  храна, а се наложи да минете на друга, тя е в състояние да стачкува дни наред. Освен това могат да възникнат храносмилателни проблеми. За да не се случи, осигурете поне десетина дни преходен период. Първоначално добавете в паничката малко от новата храна. Постепенно подменяйте все повече от старата с новата, докато животното свикне.

Потребностите на здравата котка

Специалистите твърдят, че за да е здрава и жизнена, писаната трябва да приема повече от 60 различни вида хранителни вещества. При това те не дублират изцяло нужните на човека и не се намират в нашата храна. Свободно живеещите котки си ги набавят от плячката, която изяждат заедно с вътрешностите, съдържимото на стомаха, козината, перата и костите. Не е рядкост да ги видите и как пасат, подбирайки придирчиво тревата.

Котките са месоядни животни. Около и повече от половината от хранителните им нужди се покрива от месото. Макар че растителните храни се отразяват добре на храносмилането, самите те не се разграждат пълноценно и не носят кой знае какви хранителни ползи на дребния хищник. Нужни са му и доста мазнини.

За писаните е важно да приемат всеки ден аминокиселините таурин и аргинин, също арахидонова киселина, а те се съдържат най-много в месото. Имат нужда от калий и калций, натрий и фосфор, магнезий, желязо, мед, йод, цинк, кобалт, селен и т. н. В храната им не бива да липсват витамините от В комплекс – В1 (тиамин), В2 (рибофлавин), В3 (ниацин, никотинова киселина), В4 (холин), В5 (пантотенова киселина), В7 (биотин), В8 (инозитол), В9 (фолиева киселина), А, С, D3, Е, К. Но както стана дума – не могат да ги извличат от плодовете и зеленчуците.

Храната на домашно отглежданата котка е добре да съдържа и пробиотици.

Храненето винаги е според индивидуалните характеристики

Разбира се, хранителните потребности на малкото коте, кърмещата женска, едрият мъжкар, обикалящ голяма територия, и възрастното животно, което не излиза от апартамента, са много различни и вие трябва да се съобразявате с това.

Не случайно всяка сериозна марка разработва храни за различните категории котки. Особено внимателни в избора им трябва да сте при чувствителни животни, при кастрирани и възрастни. По-възрастните имат не само специфични енергийни потребности, но и различна нужда от основните хранителни вещества. Добре хранената домашна котка живее средно до около 14-15 години, но се срещат и животни над двадесетте.

А когато познавате навиците на вашия пухкав любимец, остава да подберете подходящата храна и да се радвате на игрите и жизнеността му.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top