Хранене на котката 2

- навици и потребности

Храната е от изключително значение за котката. Тя може да преживее доста неблагополучия и леки травми само с качествено хранене. Казвам го с убедеността на човек, който от детските си години не е оставал без домашна котка.

Как да храните домашния си любимец?

Вашите ястия, колкото и балансирани и здравословни да са за вас, не са добри за домашния ви любимец. В тях има доста въглехидрати, овкусители и подправки, които няма да му понесат добре.

Бихте могли да приготвяте храна специално за него. Това обаче е доста времеемка и ангажираща дейност. Необходимо е да се консултирате с ветеринаря си и да разработите балансирано меню – месо, зеленчуци, зърнени, картофи, малко млечни и прясно мляко – ако понася добре на писанка, риба, дроб, жълтък от яйце и т. н. Към собственоръчно приготвяната храна вероятно ще трябва да добавите витамини и минерали според възрастта, състоянието, ръста, породата, физическата ѝ активност или обездвижването ѝ.

Фабрично приготвената храна значително облекчава храненето на домашния ви любимец. Трайна е, дозира се лесно, предназначена е за различни породи и категории котки и на опаковката, освен съставът ѝ, е посочена и дозировката.

Готовата котешка храна

Тя е консервирана или суха. И от двата вида има продукти, специално разработени за малки котенца, бременни и кърмачки, възрастни котки или котки в напреднала възраст. Ако следвате инструкциите за хранене, те би трябвало да осигуряват на животното всичко необходимо за поддържане на добро здраве и перфектна форма.

Консервираната храна

Състои се от сочни късчета месо, вкусен сос и зеленчуци, но може да е и под формата на пастет. Съдържа голям процент вода. Но съдържа също консерванти, овкусители, оцветители и т. н. Най-често е в малки разфасовки, предназначени за едно хранене, което е изключително удобно и не пилее храна. Ако се наложи да остане за следващо хранене, дръжте я в хладилник, но я поднасяйте на котанка леко затоплена или поне със стайна температура. Обикновено котките много я харесват.

Суха храна – гранулирана

  • Високият клас суха храна покрива всички нужди на домашния ви любимец. Допада и на най-капризните котки. Тя се приготвя от висококачествени суровини с всички необходими витамини, минерали и биоактивни вещества. Усвоява се лесно. Не крие опасности за бъбреците и отделителната система, по никакъв начин не заплашва здравето на животните. Основният ѝ недостатък е цената.
  • Средният клас също е добър избор и покрива хранителните потребности на домашните котки.
  • Икономичният клас доста често поражда съмнения за качеството на вложените суровини и състава. Колкото по-неясен е етикетът, толкова по-вероятно е съставът да не отговаря на потребностите на котешкия организъм. Но пък храната е евтина и достъпна.

Котката, хранена със суха храна, има нужда от постоянен достъп до прясна вода. Ако оставяте в паничката ѝ повече гранули от посоченото за ръста и възрастта ѝ, твърде вероятно е тя да затлъстее с всички неблагоприятни за здравето ѝ последици.

На ваше разположение е и огромно разнообразие от лакомства за поощрения и награди, хранителни добавки под формата на овкусени таблетки и пасти. Ако за пръв път ще се грижите за коте, намерете ветеринар, с който да се консултирайте. Може да ви се наложи да се допитвате до него често.

 

 

 

 

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top