Хранене на бебето до една година

- виж повече
Хранене на бебето до 1 година

Някои майки са особено чувствителни на тема „хранене на бебето“. Те съставят сложни програми за въвеждане на различните храни, пресмятат наличието на витамини, минерали и полезни вещества в плодовете и зеленчуците, превръщат яденето в тежка, научна операция. Да, разбираме, че се притеснявате, но е достатъчно да имате представа кои храни, в кой месец е добре да се въвеждат, да слушате съветите на педиатъра си и да се съобразявате с желанията на малкия човек. Предлагаме ви кратък пътеводител из дебрите на храненето на бебета до една годинка.

Кърмете колкото се може по-дълго

Това не значи да не давате на детето си сокчета и пюрета. Редувайте храненията и замествайте кърменето постепенно с други храни. Според Българската педиатрична школа можете да започнете да давате сокчета на бебето си в началото на третия месец. Според Световната здравна организация е добре предимно да кърмите до шестия месец. Вие преценявате какво е добро за детето ви. Може да започнете да му давате сокчета и пюрета като междинно хранене преди обед.

Хранене до 4 месец

Кърмете детето до началото на 3 месец. След това постепенно започнете да давате пресни зеленчукови и плодови пюрета. Приготвяйте ги първо само от един вид плод или зеленчук – сливи, морков, домат, грозде.

Комбинирането на два вида зеленчуци (или плодове) трябва да става постепенно. Препоръчително е да смесвате кореноплодно (картоф, морков) с друг вид зеленчук (домат, броколи).

Хранене 5 месец

Освен зеленчукови и плодови пюрета, може да давате на бебето си и по ¼ сварен жълтък. Важно е обаче яйцата да са пресни и да ги варите 10 – 15 минути или малко повече.

На пазара ще намерите и готови месни пюрета, подходящи за бебета след 4 месец. Може да изчакате спокойно и до 7 месец или да пробвате да дадете месно пюре на мъника и ако го откаже, да не настоявате, докато не порасне още малко.

Ако решите сами да правите месно пюре, използвайте пилешко, телешко или пуешко месо.

Хранене 6 месец

Продължавайте да добавяте плодове и зеленчуци към обичайното меню на бебето. Комбинирайте ги. Междувременно, ако е възможно, продължавайте да кърмите.

Хранене 7 месец

Включете зърнени храни към менюто на бебето си. Започнете например с ориз. Комбинирайте го с моркови, тиквички, праз лук или какъвто решите друг зеленчук. Ако не сте включили месо след 4 месец, то може да пробвате по време на седмия.

Хранене 8 месец

В края на 8 месец вече можете да добавите към менюто на детето си и риба.

Давайте му пюрета с месо/риба и зеленчуци.

Хранене 9 месец

Бобови култури може да въведете в менюто на бебето в края на 9 месец.

Хранене след 1 година

Едва след 12 месец започнете да давате на бебо сокове от цитрусови плодове, киви, ягоди, малини, мед.

Правила за хранене

  1. Въвеждайте по един плод или зеленчук, като от всяка нова храна, различна от мляко, давате първо само по няколко лъжички.
  2. Давайте на детето нова храна само сутрин и го наблюдавайте как реагира на нея.
  3. Не слагайте сол в пюретата, докато бебето не навърши 1 годинка.
  4. Редувайте готови и домашно приготвени пюрета и сокове.

Прочетете още:
Бременност, захранване и вегетарианство
Захранване с ягоди
Алергична реакция към бебешки храни

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top