Хранене за начинаещи спортисти

- съвети
Хранене за начинаещи спортисти

Правилното хранене е толкова важно, колкото и физическата активност. Ако сега започвате да спортувате, опитайте се да си изградите нов режим на хранене и да балансирате диетата си така, че да ви е по-лесно да постигнете крайната си цел – отслабване, стягане, трупане на мускули. Предлагаме ви няколко основни съвета по темата „хранене за начинаещи спортисти“.

Яжте преди да започнете тренировка

30 до 60 минути преди тренировка яжте храна, богата на въглехидрати: банан, малка купа овесена каша с ябълки, нискомаслено мляко с плодове или филийка пълнозърнест тост с конфитюр. Това ще ви зареди с енергия и ще можете да изпълните всички предвидени в програмата ви упражнения както трябва.

Ако тренировката ви е по-дълга, 90 минути или повече, най-добре е преди това да хапнете бъркани яйца със зеленчуци и пълнозърнест тост с конфитюр.

Пийте по 2 чаши вода преди тренировка

Дори леката дехидратация прави тренировката ви по-трудна, чувствате се замаяни, апатични, може да ви се завие свят. Обърнете внимание какъв е цветът на урината ви след тренировка – ако е бледожълта на цвят, без силна миризма, значи сте достатъчно хидратирани. Ако е потъмняла, трябва да пиете повече вода.

Осигурете си достатъчно електролити

Колкото по-дълго и усилено тренирате, толкова повече се изпотявате, съответно, губите сол. Важно е по време на тренировка да си набавяте електролити – натрий, магнезий, калий. В противен случай може да ви заболи глава, да се появят мускулни крампи и гадене.

Не си създавайте подобни проблеми. Пийте вода и спортни (изотонични) напитки.

Хранене за начинаещи спортисти

Яжте отново един час след тренировка

Тялото ви трябва да се възстанови след усилената работа. Ако хапнете един час след тренировка, ще му помогнете. Ето с какво може да се поглезите:

  • пълнозърнеста питка с пилешко месо или сьомга;
  • печени или пълнени картофи със спанак и пилешко;
  • бъркани яйца с черен боб и царевична питка, за десерт – плодова салата;
  • пълнозърнеста паст с маринара сос, пилешко месо и салата от спанак.

Звучи вкусно, нали?

Не правете грешката на начинаещия – да спортувате без да се храните добре. Това може да ви донесе само проблеми, но няма да ви помогне да отслабнете по-бързо. Най-добре е да обсъдите със специалист диетата, която ще е подходяща за вашия режим на трениране, начин на живот и цели, които искате да постигнете.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top