Храненето на домашния любимец

 през лятото
Хранене на домашния любимец през лятото

Ако имате котка, която живее свободно в двора и не разчита изцяло на вас за храната си, вероятно сте забелязали колко пухкава и загладена е през есента и зимата и колко слаба е през лятото! При това без никакви белези на неразположение – с добър тонус, весела и закачлива. Оставената ѝ суха храна, която в студа изчезва за минути, през лятото стои неизядена до вечерта.

Апетитът на домашните любимци варира през сезоните

Причините затова са много. На прага на зимата животното инстинктивно натрупва мастен подкожен слой за защита на вътрешните органи от студа. Повишената нужда от енергия за поддържане на телесната температура също е причина за по-голям апетит.

В ранната есен и през пролетта условията за живот са оптимални, потребността от храна намалява.

През горещото лято активността е редуцирана, необходимостта от енергия за поддържане на телесната температура отпада. Високите външни температури не насърчават обилното хранене и трупането на мастни запаси. Като резултат съвсем естествено апетитът отслабва – дотолкова, че изяжданите количества рязко намаляват, а кучето и котката понякога дори пропускат хранене. Нека това не ви притеснява – особено ако животното е видимо с добър тонус и няма нарушения в обичайното му поведение.

Малкото проведени изследвания подсказват, че апетитът наистина е най-нисък през лятото – през юни, юли и август.

Необходими ли са промени в храненето на домашния любимец през лятото 

Основната промяна трябва да е в редуцирането на мазнините – особено ако приготвяте храната му сами. При всички случаи акцентирайте върху плодове и зеленчуци с повишено съдържание на вода. Според предпочитанията на кучето си давайте краставици, тиквички, дини.

Увеличете делът на влажната храна пред сухата. Това, макар и с малко, ще подкрепи хидратацията на котето и кучето през лятото.

Погрижете се да е с оптимална температура – не топла, но не и много студена. Ледената храна или вода карат организма да повиши вътрешната си температура, за да компенсира рязкото охлаждане, а това не е добре, когато външната е доста над 30° С. Пък и може да предизвика смущения в стомаха.

Поставяйте купичката на сенчесто и прохладно място. Може би дори ще е добре за лятото да изтеглите сутрешното хранене по-рано, а вечерното – по-късно, като захлади. Това може да уточните само за няколко дни със съдействие на самото животно.

Не забравяйте, че в горещините храната се разваля много бързо и опасността от хранително отравяне на домашния ви любимец или развитие на стомашно-чревна инфекция е съвсем реална. Разбира се, можете просто да изхвърляте недояденото. Но по-добре намалете порциите. При нужда давайте допълнително до обичайното количество.

При котките нещата са малко по-различни. Свободно излизащите може да отказват еднотипната храна, защото през лятото е много лесно да си набавят разнообразна плячка навън. Ненапускащите апартамента, поради намалените енергийни нужди през лятото, са застрашени по-скоро от трупане на наднормено тегло, затова говорете с ветеринаря и намалете дажбите.

Хранене на домашния любимец през лятото

Хидратирането е не по-малко важно от храненето

Домашният ви любимец може да пропусне 1-2 хранения без никакъв риск. Но не е добре да остава нито за час без прясна вода. Водата е от решаващо значение за терморегулацията му, така че той трябва да пие достатъчно по-всяко време. Както и храната, тя може да е по-хладна от околната температура, но не бива да е ледена.

Задължително носете вода със себе си на всяко излизане. При високите температури отлагането на пиенето може да се окаже много лошо решение и да улесни дехидратацията и дори топлинния удар.

Не забравяйте, че вие сте отговорни за благополучието на вашия домашен любимец по всяко време – зиме и лете!

Прочетете още:
Ваканция с домашни любимци
Без бълхи и кърлежи по домашните любимци
Как да опазите домашния любимец от горещините през лятото

 

 

 

 

 

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top