Холистична медицина

 – какво е и как ни помага
Холистичната медицина

Холизмът е концепция, която разглежда цялото като съвкупност от частите, взаимозависимостите им и взаимодействията им. Затова то винаги е повече от прост сбор от отделните елементи.

Какво представлява холистичната медицина?

Холистичната медицина е по-скоро подход към здравето като комплексен резултат от взаимовръзката на биологичните, психическите, духовните и етични страни на пациента и взаимодействието му със социалните, екологични и други фактори на средата, отколкото набор от конкретни техники за лечение. Разглежда човека като функциониращо цяло, при което дисбалансът и дисфункцията на един от компонентите му затормозяват работата на всички останали.

Тя не лекува просто симптомите – едни и същи симптоми с едни и същи лекарства при всички пациенти. Разглежда всеки болен като уникален, опитва се да стигне до причините за болестта, да активира самозащитата на тялото, да подтикне пациента да поеме отговорността за собственото си здраве. Залага на връзката между лекаря и болния като на основа за по-нататъшните терапевтични действия.

В същото време холистичната медицина съвсем не отхвърля конвенционалната. Тя се възползва от нейните открития, стъпва на базата на изследванията ѝ, предписва лекарствата ѝ. В повечето случаи се смята за съпровождаща лечението на конвенционалната, но всъщност тя осигурява широки интегративни възможности, като привлича похвати и техники от натуропатията, хомеопатията, аюрведа и др. Препоръчва промени в храненето, физическа активност, медитация, акупунктура и т. н. Включва техники за намаляване на стреса, за поддържане на емоционалния баланс и подобряване на психическото състояние на пациентите.

Водещи принципи  и предимства, произтичащи от тях

Действието на лекарите, използващи холистичния подход, се определя от няколко водещи положения:

  • всеки организъм има способността да се самолекува, но човек трябва да положи определени усилия, за да я активира;
  • превенцията на заболяванията е от особена важност;
  • лекарят и болният работят заедно за опазване и възстановяване на благосъстоянието и здравето му;
  • задачата е не просто облекчаване на симптомите, а премахване на причината за болестта;
  • лекува се не заболяването, а комплексният и многостранен човек, който е болен.

От водещите принципи на холистичната медицина произтичат и предимствата ѝ, които запленяват привържениците ѝ. Тя осигурява персонализирана грижа – от продължителните събеседвания на пациента с лекаря до внимателно подбраните лечебни техники и терапии, с което води до по-добри, по-широки ползи за болния.

Помага на човек да поеме отговорността за здравето и благосъстоянието си. Посочва му начини и техники да укрепи тялото и психиката си и да ускори оздравяването си, да се пази от болести и неблагополучия.

Обединява широтата на холистичния подход с ефективността на конвенционалната медицина и традиционните медицински практики.

Холистичната медицина

Да се доверите ли на холистичната медицина?

Може би е по-добре да попитате дали да се доверите на лекаря, упражняващ холистична медицина. Всеки дипломиран лекар може да я практикува, но не всеки, който я практикува, е лекар с правоспособност в официалната медицина. Препоръчително е да се доверите на квалифициран медицински специалист, с когото се чувствате добре, усещате се разбрани и приети.

За да е ефективна и безопасна, холистичната медицина трябва да се опира на конвенционалната, да черпи информация от изследванията ѝ, да използва успешните ѝ терапии. В допълнение към модерните медикаменти тя може да препоръча алтернативни лечения според потребностите на пациента – от промени в храненето през масажи, медитация, акупунктура и билкови продукти до консултации за психичното здраве.

За холистичната медицина обикновено се говори приповдигнато, развълнувано и с красиви думи. Но когато става дума за здравето – вашето или на близките ви – бъдете внимателни на кого се доверявате и изисквайте документ, който легитимира лекуващия като квалифициран медицински специалист. Дори и да е малко вероятно холистичната медицина да увреди сериозно здравето ви, загубеното време в очакване на чудотворното оздравяване може да е фатално при някои заболявания – рак, сърдечно-съдови, бъбречни и др.

Прочетете още:
Хомеопатични лекарства – видове
Шуслерови соли – полезни ли са за деца?
Капките на доктор Бах – особености и предназначение

 

 

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top