Ходилата

- да се погрижим тях
Ходилата - как да се грижим тях

Грижата за ходилата е една пренебрегвана тема, която играе важна роля в хигиената и в козметиката. Тя в повечето случаи се подминава, докато не забележим проблеми или не развием оплаквания. Освен чрез педикюр, в тази статия ще споделим, някои от най-добрите начини сами да се погрижим за здравето и спокойствието на кожата на ходилата.

Ежедневната грижа

Грижата за ходилата ни трябва да бъде както за всяка друга част от тялото ни – ежедневна. Не пренебрегвайте ходилата си, защото са по-малко видими или защото просто до сега никога не са ни били проблемни. Неудобствата и заболяванията по ходилата могат да се появат бързо и да ни накарат да съжаляваме за този свой мързелив оптимизъм. Хигиената се отнася за цялото тяло. Измивайте внимателно ходилата си, колкото и неудобно да е това. Не претупвайте и не бързайте. След банята, изсушавайте добре краката, както и между пръстите. Кожата на ходилата често е по-суха и с по-малко мастни клетки. Затова хидратацията там е дори по-важно от тази на дланите. Използвайте добър овлажнителен крем – за предпочитане се обърнете към био козметиката. Когато имате възможност, винаги се възползвайте да ходите боси. Повечето чорапи са инкубатор за гъбички и много пречат на дишането на кожата на ходилата. Джапанките или пантофите вкъщи понякога са за предпочитане – но най-полезната грижа, която можем да окажем на стъпалата си е да ходим боси по тревата при всяка възможност.

Причини и начини за премахване на проблемите по кожата на ходилата

Като млади може да сме пренебрегвали грижата за ходилата си, но за съжаление, с годините ни се налага да изградим много нови навици. С намаляването на еластичността на кожата по ходилата, постепенната поява на мазоли може да бъде очаквана. За да ги държим под контрол, можем да разчитаме на пилинга с пемза два пъти седмично. Освен да премахва нежеланите кожни формации, пемзата също стимулира и кръвообращението и регенерацията на кожните клетки.

Вроговяването и удебеляването на кожата на ходилата може да се дължи и на отделянето на повече кератин като защитна функция. Подобна реакция от организма ни често е провокирана от лоши навици – неудобни обувки, дълго стоене прави и прекомерен натиск или триене около кожата на ходилата.

Освен кремовете и продуктите за директна апликация, ако страдаме от отоци по ходилата, краката или дори ръцете, то баланса на микроелементите в тялото ни може да ни се окаже от сериозна помощ. Шуслерова сол №10 оказва помощ при отоците, както и при подагра и ревматизъм. Тя може да бъде полезна също и при екзема и брадавици.

Ходилата - как да се грижим за тях

Примерна грижа за ходилата

Един добър пример за навик, който да изградим за грижа за своите ходила е следният:

Започнете като потопите ходилата си в топла вода със сапун за поне 10 минути. След като кожата ни е омекнала и се е отпуснала, почистете мъртвата твърда кожа с помощта на пила за крака, ексфолиант или пемза. Не забравяйте да избутвате кожичките по периметъра на нокътя. Като приключите, изплакнете с хладка вода и подсушете ходилата. След това нанесете подходящия крем и го масажирайте в кожата от пръстите до глезените. Подсушете натрупването на крема от ноктите и преминете към лакирането. Първо основата на лака, след това два декоративни слоя и накрая един слой топ лак. За да се чувстваме комфортно, цялостната грижа за ходилата е страхотен навик, който да поддържаме.

Открийте подходящите продукти за грижа за краката и стъпалата в Би Фит.

Прочетете още:
Напукани ръце и крака – как да се справим?
Грижа за краката през есента
Красиви крака и нокти

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top