Хобито – релаксация

по време на криза

Любимото занимание ни успокоява, зарежда ни, кара ни да се чувстваме пълноценни и умели, свободни. Но през последните години хобито се приема като лукс, като нещо, достъпно за малцина с много свободно време.

През тези дни, в които неочаквано повечето от нас се оказаха с много свободно време, часовете текат трудно. Облъчването с тревожни новини и още по-тревожни слухове в социалните мрежи ни идват в повече. И никой не знае, дали ще сме вкъщи седмици, месец или два. Какво да правите през всичкото това свободно време?

Какво можете да правите, без да излизате от къщи  

След първите дни на почивка, бездействието започва да действа угнетително. Имате спешна нужда от заетост. Сега е времето да се посветите на хобито си. Ако вече развивате любимото си занимание, едва ли имате нужда от насърчение. А ако нямате, може би сега е точният момент да започнете.

Ръкоделие и майсторене

Палитрата от дейности е широка. Разбира се, когато излизането навън е силно ограничено, изборът на хоби трябва да се съобрази с това. Но можете да се заемете с  всевъзможни неща:

  • да плетете, да бродирате, да моделирате, да се научите да правите онези изящни композиции от плъстена вълна, за които мислите отдавна. Изработвайте пачуърк за дома, за дрехи и подаръци;
  • рисувайте върху стъкло; правете накити;
  • започнете да майсторите миниатюрни копия на реални модели самолети, влакове, автомобили;
  • бъркайте домашна козметика и т. н., и т. н.

Мрежата е безкраен източник на идеи. Можете да си поръчате всякакви материали и инструменти, които ще получите директно в дома си, както и да намерите въвеждащи уроци и полезни съвети.

Работете в градината

Кризата дойде на прага на пролетта, когато започва интензивния градинарски период. Ако живеете в къща с двор, посветете се на пролетната градина. Ако нямате двор – създайте градина в бутилка.

Учете и спортувайте

Може би не ви влече ръчната работа, но пък ви харесва да учите. Оползотворете времето – започнете онлайн обучение – чужди езици, разучаване на компютърни програми и приложения, опресняване на професионални знания, навлизане в нова област на науката.

Сложете най-после начало на спортните си занимания. За вкъщи, дори и да нямате никакво оборудване, са подходящи безброй упражнения с тежестта на собственото тяло. Най-често са ви напълно достатъчни постелка на пода и един стол.

Превърнете готвенето в хоби

Ако пък не искате да пръскате средства, защото не сте сигурни кога ще получите следващата си заплата, обърнете внимание на готвенето. Така или иначе цялото семейство сяда поне три пъти на ден на масата. Опитайте се да приемете приготвянето на храната не като изтощаващо задължение, а начин да се развихрите, да експериментирате и да се забавлявате. Потърсете нови рецепти, използвайте нови техники, открийте нови вкусови комбинации. Вече сте със самочувствие на добър готвач? Започнете да водите блог и да споделяте вкусните си кулинарни открития.

Как се отразява хобито на общото здраве?

Хобито е нещо, което

  • правите напълно доброволно;
  • не носи никаква принуда;
  • ви доставя удоволствие.

То ви кара да забравите грижите и тежките мисли, отрицателните емоции, помага ви да преодолеете стреса. Поражда страст да се усъвършенствате заради радостта от самото знание, от самото придобито и развито умение. Зарежда ви с позитивност, спокойствие, увереност. А това е условие да преминете по-леко през всяка криза.

Хоби по време на извънредно положение

Затворени по цял ден вкъщи, скоро идеите ви за забавление се изчерпват. Използвайте  приключението, наречено „хоби“, за да привлечете вниманието на децата. Те винаги са готови за нови неща, обичат да майсторят с ръцете си, имат неограничена фантазия и въображение. Вашето ново хоби за тях ще е огромна неизследвана територия, извор на нови знания и радост.

Имате нужда от положителни преживявания в несигурните дни? Намерете си хоби!

Прочетете още:
„Хобито, щастието, успехът и Коледа“
„Умеете ли да се отпускате“

 

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top