- полезна ли е?

Желанието на хората да се хранят здравословно и да избягват вредните храни дава добри възможности за търговците и маркетинговите им отдели. Периодично се появява на пазара нов продукт, който е разхвалван като панацея и човек просто се чуди, как е живял до момента, без да го консумира. В тази роля често са сами по себе си добри храни, които оказват безспорна полза на организма. Хималайската сол е подобен пример.
Какво е хималайската сол?
Като химически състав – различните източници сочат, че натриевият хлорид (NaCl) в нея е между 87 и 97%. Останалото до 100% са малки количества различни елементи от менделеевата таблица и техни съединения – от някои се откриват дори само следи. Твърди се, че наброяват около 80. Присъствието на желязо и някои други минерали ѝ придава характерната розова до кафеникава оцветеност. Колкото по-тъмен е цветът, толкова повече са примесите, колкото по-прозрачно бели са кристалите – толкова повече е натриевият хлорид. Тя е с кристална структура, характерна за съединението.
Образуване и добиване
Смята се, че е се е образувала преди около 250 милиона години, когато, благодарение на усилени тектонични движения, дъното на океана се е издигнало, солените пластове са се смесили с вулканична магма и са останали притиснати под огромни планински масиви, лед и сняг. Това довело до вкаменяването им.
Реално продуктът се добива от солни мини на около 300 километра от Хималаите, в Пакистан. Копае се ръчно, солните блокове се промиват и се сушат на слънцето. Раздробяват се и се пакетират. От тях се правят сувенири като лампи, плата и съдове за храна, плочи за изпичане на месо, риба и зеленчуци и др.
Преувеличени ли са ползите, които носи хималайската сол?
Истината е, че нейното благотворното влияние се дължи най-вече на натрия. При прекаляване с него той става вреден и разболява тялото ни. Но без него съвсем не можем. Елементът се намесва в повечето биохимични процеси и механизми, които определят здравето, благосъстоянието и живота ни. Разбира се, присъствието на останалите минерали в хималайската сол е добре дошло. Но те са в количества, които са много далече от препоръчителния дневен прием, и на тях не може да се разчита за осезаемо повлияване на жизнената дейност.
himalayan_salt
Главната полза от хималайските солени кристали е в друга посока
Оригиналният продукт, идващ от Пакистан, е изключително чист. Находищата са далече от средищата на стопанска дейност. Ръчното добиване не внася химикали в суровината. Тя претърпява минимална ръчна механична преработка, преди да стигне до нас, напълно натурална е, незамърсена с каквото и да е.
Дори само това я прави по-добър избор от обичайната готварска сол – рафинирана, избелена, подобрена, йодирана по химически път с агресивни химикали и при високи температури. В нея няма нищо полезно – по-скоро обратното. Изключение е йодът, добавян в много страни като профилактика на заболяванията на щитовидната жлеза. Морската сол пък страда от замърсяването на моретата и океаните.
Това е достатъчна причина да предпочетете хималайската сол пред готварската или морската. В розовите кристали натрият е по-малко за сметка на другите минерали. Освен това частиците са доста по-едри и при равни обемни части с готварската сол натрият отново е по-малко. А както многократно е ставало дума – препоръчителният дневен прием за него е около 2000 – 2300 мг за здрав възрастен, което отговаря на около 5 г готварска сол дневно.
Ако ви се налага да намалите приема на сол, но все не успявате, опитайте с хималайска.

Оставете коментар

Абонирай се за нашия бюлетин:

Scroll to Top